Niko od radnika i stručnih saradnika neće ostati bez posla primjenom novog pravilnika o normativima i standardima za finansiranje srednjih škola, saopšteno je nakon sastanka predstavnika granskog sindikata i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pravilnik koji je predložila Vlada ne ispunjava u potpunosti zahtjeve Sindikata, čiji su predstavnici dali svoje prijedloge za izmjene, a o eventualnom usvajanju odlučivaće resorni ministar.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Dragan Gnjatić rekao je da Sindikat zahtijeva smanjenje broja odjeljenja koji se finasiraju.

– Zahtjevi su i da se smanji broj odjeljenja koja se finansiraju, kao i broj učenika u odjeljenju koje se dijeli na grupe iz određenih predmeta, odnosno da stručni saradnik koji radi u školi ima više mogućnosti da pokaže svoj kapacitet tako što će raditi sa manjim brojem učenika – pojasnio je Gnjatić.

Gnjatić je rekao da je cilj i da se nastavnicima omogući da se više posvete učenicima, a manje administrativnim poslovima.

Profesor srpskog jezika i književnosti iz Gacka Anđelina Nikčević kaže da prosvjetni radnici u manjim sredinama najbolje znaju koliko bi značilo da se zahtjevi Sidnikata usvoje. Ističu da je na sastanku pojašnjeno i predstavnicima Sindikata da pravilnikom neće biti otpušteni radnici zaposleni u prosvjeti.

– Tu smo i da insistiramo da se brojke izbrišu iz pravilnika jer mi radimo sa ljudskim umovima. Raditi sa djecom, a govoriti samo o brojevima je nemoguće – rekla je Nikčevićeva.

Član Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Miloš Kulundžija rekao je da se smanjenjem broja đaka po grupama olakšava rad nastavniku i omogućava da se više posveti učenicima.

Iako se među prosvjetnim radnicima pojavila bojazan da bi moglo dođi do otpuštanja određenog broja radnika, tu informaciju odbacuju iz Ministarstva. Pravilnik će biti izrađen na osnovu izmjena koje su proistekle iz Zakona o srednjem obrazovanju u junu ove godine, kaže pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Јasmina Boloban.

– Odredbe ovog pravilnika ne ugrožavaju zaposlene u obrazovnom sistemu, nego uređuju pojedina pitanja kako bi se uskladila sa zakonom. Niko ne treba da se boji da će ostati bez posla, nego treba da se fokusiraju na učenike i unapređenje obrazovnog sistema – rekla je Bolobanova.

Primjena ovog pravilnika trebalo bi da počne 1. januara naredne godine.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVlada Srpske sutra o prijedlogu dopuna Zakona o porezu na dohodak
Naredni članakDodik: Kisindžerova rješenja za BiH bila realna, izvodljiva i dovoljna