Vijesti

Prijedlog drugog rebalansa budžeta Srpske 3,459 milijardi KM

Prijedlog drugog rebalansa budžeta Republike Srpske u ovoj godini iznosi 3,459 milijardi KM, što je 35 miliona KM više u odnosu na sredstva planirana prvim rebalansom budžeta.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da će do kraja ove godine biti nastavljeno stabilno kretanje privrednog rasta.

“Procijenjena stopa realnog rasta iznosi 3,6 odsto, a rezultat je rasta industrijske proizvodnje, podržane rastom privrednih aktivnosti u okruženju, odnosno održivog nivoa izvozne tražnje, daljeg rasta domaće tražnje i pozitivnih efekata investicija. Za ovu godinu je projektovana prosječna stopa inflacije od 1,3 odsto”, rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini, obrazlažući navedeni dokument.

Ona je naglasila da u ovoj godini ukupni prihodi i primici za nefinansijsku imovinu iznose 2,773 milijarde KM, što je uvećanje od 16,3 miliona KM u odnosu na sredstva planirana rebalansom budžeta Srpske.

Vidovićeva je navela da su poreski prihodi uvećani za 22,1 milion KM i iznose 2,571 milijardu KM.

“Poreske prihode čine prihod od poreza na dobit, prihod od poreza na dohodak, prihod od indirektnih poreza, prihod od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali poreski prihodi. Do rasta poreskih prihoda doći će i zbog značajnog rasta prihoda od poreza na dobit i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje”, dodala je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, primici u dijelu finansiranja planirni drugim rebelansom budžeta Republike Srpske za ovu godinu iznose 665,7 miliona KM i veći su za 178,1 milion KM u odnosu na rebalans budžeta.

“Ukupna budžetska sredstva, osim poreskih i neporeskih prihoda, uključuju i primitke u iznosu od 685,2 miliona KM, a odnose se na primitke za nefinansijsku imovinu, primitke od finansijske imovine, primitke od zaduživanja, te ostale primitke”, rekla je Vidovićeva.

RTRS

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close