Postupajući sudija Božana Gužvić danas je donijela rješenje kojim se prekidaju rasprave u svim privrednim sporovima u predmetu “Bobar banke” u stečaju AD Bijeljina.   Obustava rasprave će trajati dok Viši privredni sud u Banjaluci ne odluči o zahtjevu za izuzeće kroz isključenje sudije Gužvić u ovom predmetu.

Kako javlja reporter BN televizije, ovo je sudija Gužvić saopštila na današnjem ročištu u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini po tužbenim zahtjevima privrednih društava “Prehrana” iz Gradiške i “Čajavec telekomunikacija” iz Banjaluke za utvrđivanje kamata do otvaranja stečajnog postupka u “Bobar banci”.

“Neću dozvoliti igrarije i pravne zavrzlame”, izričita je sudija Božana Gužvić.

Ovakav njen stav proizvela je odluka Odbora povjerilaca “Bobar banke” u stečaju koji je na sjednici, održanoj 31. januara ove godine, donio odluku da zaduži stečajnog upravnika u “Bobar banci” da svim advokatima da nalog da u postupcima, u kojima se pojavljuje sudija Gužvić, traže njeno izuzeće.

Međutim, očigledno da svi advokati nisu upoznati sa tom odlukom.

“Ja nisam vidio taj zaključak Odbora povjerilaca. Sudija ga je dobila po službenoj dužnosti. Ja nisam dobio nikakve precizne instrukcije u tom pogledu, tako da nisam mogao da reagujem na ovaj ili onaj način”, rekao je za BN televiziju jedan od advokata “Bobar banke” u stečaju Vladimir Milošević.

Prema njegovim riječima, na odluku Odbora povjerilaca “Bobar banke” u stečaju da se traži izuzeće sudije Gužvić, uticao je ishod u nekim sudskim postupcima.

“Dobio sam informaciju da je riječ o pet ili šest postupaka u kojima je banka tužila bivše zaposlene za kredite. Ja nisam advokat u tim predmetima i ne znam šta je suština tih postupaka, ali mislim da je jedan od razloga za ovakvu odluku Odbora povjerilaca ishod iz tih postupaka”, kaže Milošević.

Stečajni upravnik u privrednim društvima “Prehrana” iz Gradiške i “Čajavec telekomunikacije” iz Banjaluke Slavko Vujančević ističe da je riječ o zloupotrebama.

“Radi se očigledno o manipulacijama. Odbor povjerilaca pokušava da isključi postupajućeg sudiju jer njen zakonit rad ne odgovara njihovim pojedinačnim interesima. Smatram da se u ovom predmetu rade mnoge zloupotrebe od strane Odbora povjerilaca i stečajnog upravnika u “Bobar banci”. Samo podatak da je 26 advokata angažovano u ovom predmetu govori da se troškovi gomilaju i gdje treba i gdje ne treba, a sve na štetu povjerilaca Bobar banke”, smatra Vujančević.

On dodaje da je očigledno nečiji interes da se predmeti ne rješavaju kako treba.

“To su pojedinačni interesi, da se postupak oduži da kako bi članovi Odbora povjerilaca, pa i stečajni upravnik, imali proviziju”, naglašava Vujančević, napominjući da će nastati višemilionski troškovi, zbog čega povjeriocima neće ostati ništa.

Privredna društva “Prehrana” iz Gradiške i “Čajavec telekomunikacije” iz Banjaluke traže da im se utvrdi kamata od 660.000 KM, odnosno 130.000 KM, do otvaranja stečajnog postupka u “Bobar banci” .

U predmetu “Bobar banka” u stečaju ima više od hiljadu sporova.

Bobar banke je jedna od tri banke koje su propale u Republici Srpskoj.

BN televizija

Prethodni članakMMF snizio prognoze rasta za BiH zbog iseljavanja stanovništva
Naredni članakTerenska avantura – Mercedesima po Jahorini