Evropska komisija danas je predstavila Strategiju za Zapadni Balkan u kojoj je navedeno da bi uz neprekidan napor i angažman Bosna i Hercegovina bi mogla postati kandidatkinja za pristupanje Evropskoj uniji.

 

“Komisija će započeti s pripremom Mišljenja o zahtjevu za članstvoBosne i Hercegovine nakon što primi sveobuhvatne i potpune odgovore na Upitnik. Uz neprekidan napor i angažman, Bosna i Hercegovina bi mogla postati kandidatkinja za pristupanje. Kosovo ima priliku za održivi napredak kroz provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da napreduje na svom evropskom putu ukoliko to dopuste objektivne okolnosti”, saopšteno je iz Evropske komisije.

Nakon sastanka, Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku, ocijenila je da je zapadni Balkan dio Evrope i da dijeli iste interese, a njihova poruka je da će dijeliti i budućnost u EU.

“Ovo je poruka za svih šest zemalja zapadnog Balkana”, rekla je Mogerini.

Tvrdi da su odnosi na zadovoljavajućem nivou, da trgovina raste.

“Podržavamo evropsku perspektivu svih šest zemalja”, istakla je Mogerini.

Dodala je da treba realizovati reforme.

“Lideri i građani su donijeli odluku da svoje zemlje vode u EU. Ima puno termina ulaska, govori se o 2025, godini, ali to nije kraj”, dodala je visoka predstavnica EU.

Istakla je  da su oni danas ne samo usvojili strategiju, nego donijeli konkretne inicijative.

Dodala je da vladavinom prava treba smanjiti troškole rominga i sektor dobrodusjedskih odnosa i međuregionalne saradnje.

“Naredni mjeseci će biti prekretnica za EU. U budućnosti ćemo imati nove članice i spremamo se za takav odnos”, dodala je Mogerini te istakla da će prvi mjeseci ove godine biti ključni.

“Potrebna nam je odlučnost i hrabrost. Sve to imamo i hajde zajedno da radimo da ovih šest zemalja uvedemo u EU”, ponovila je Mogerini.

Johanes Han, evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku, istakao je da je ovo istorijska prilika za sve zemlje u regionu, te dodao da se svi u regionu moraju međusobno podržavati na evropskom putu.

Naglasio je da su datumi i godine samo indikativni datumi.

“Taj rok je ambiciozan, ali nije nemoguć”, istakao je Han i dodao da ne znači da je ovo poziv bilo kome da odstupa od uslova.

“Uslovi se moraju ispuniti to je jasna poruka Strategije”, naglasio je Han.

Naglasio je da neće prihvati ni jednu zemlju koja nije rješila bilateralna pitanja i dodao da je ovo poruka i Kosovu.

“Ne govorimo o ublažavanju uslova”, ponovio je Han.

Izvor: Agencije

Prethodni članakBudžeti RS i gradova više nisu amnestirani od sudskih presuda
Naredni članakNadležni organi će to ispitati