Predsjedništvo BiH usvojilo je danas izvještaj Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara o dosadašnjim pregovorima u vezi sa razgraničenjem između BiH i Srbije.

Predsjedništvo je donijelo odluku o produženju učešća kontingenta Oružanih snaga BiH u Organizaciono-stabilizacionoj misiji UN u Demokratskoj Republici Kongo, kao i u Misiji obuke EU u Centralnoafričkoj Republici.

Na sjednici je donesena odluka o rješavanju viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH na lokaciji “Bukova greda” u Orašju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Donesene su i odluke o razrješenjima sa dužnosti, postavljenja, unapređenja i penzionisanje profesionalnih vojnih lica na dužnosti generala u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara i Oružanim snagama BiH.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju informaciju o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika jedinica Oružanih snaga BiH u inostranstvu za 2024. godinu.

Donesena je odluka da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, u ime Predsjedništva, uputi pozivno pismo poglavaru Rimokatoličke crkve papi Franji, za zvaničnu posjetu BiH.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o pristupanju BiH Sporazumu između Evropske zajednice za atomsku energiju /EURATOM/ i zemalja koje nisu članice EU o učestovanju u aranžmanima Zajednice za ranu razmjenu informacija o slučaju radiološkog vanrednog događaja.

Donesena je odluka o ratifikaciji Sporazuma o ekonomskoj saradnji između BiH i Sjeverne Makedonije, Ugovora o finansiranju zaključenog između BiH, Republike Srpske i Evropske investicione banke /Projekat mediciniskog kompleksa Banjaluka/, Evropski fond za održivi razvoj – EFSD plus Namjenski investicioni okvir jedan.

Donesene su i odluke o ratifikaciji Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, Sporazuma o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na zapadnom Balkanu, te Sporazuma o investicionom grantu za podršku Projektu vodosnabdijevanja i sanitacije u BiH u okviru IPA dva između BiH i Evropske investicione banke.

Predsjedništvo BiH primilo je k znanju informaciju Ministarstva inostranih poslova u vezi sa izvještajem Evropske komisije – saradnja sa Fronteksom.

Dato je odobrenje za zaključivanje ugovora između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Međunarodnog centra za napredne mediteranske agronomske studije – Mediteranski agronomski institut u Bariju o implementaciji projekta “Održivi ekonomski razvoj i zaštita okoline u oblastima s prirodnim ograničenjima u BiH”.

Predsjedništvo BiH prihvatilo i odredilo potpisnike za Sporazum između EU i BiH u Carinskom programu Unije za saradnju u oblasti carina, Sporazum o zajmu /Dodatno finansiranje za Program integrisanog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa/ između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Sporazum o ekonomskoj saradnji između BiH i Јužne Koreje.

Prihvaćeni su i određeni potpisnici za Ugovor o izmjenama i dopunama na Ugovor o zajmu od 12. aprila 2022. /Zeleni gradovi – 2  Window Vodovod Brčko/ između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, te Sporazum između Savjeta ministara i Vlade Bugarske o saradnji u slučaju katastrofa.

Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između Savjeta ministara i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na sjednici su data odobrenja za zaključivanje i određeni potpisnika za Memorandum o saradnji između Ministarstva pravde u Savjetu ministara i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove za dostavljanje podataka iz osuđujućih presuda, Sporazum o tehničkoj pomoći u okviru Intereg IPA programa Hrvatska-BiH-Crna Gora 2021-2027, kao i Memoranduma o razumijevanju između Agencija za unapređenje stranih investicija BiH i Savjeta Kine za promociju međunarodne trgovine.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje sporazuma o upravljanju između BiH koju zastupa Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara i Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, za graditeljstvo i domovinu, koju zastupa predsjednik Savezne kancelarije za migracije i izbjeglice – BAMF, za finansijsku podršku projekta “Podrška sistemu prijema i integracije državljana BiH koji se vraćaju na osnovu Sporazuma o readmisiji – druga faza”.

Na sjednici je prihvaćen poziv za učestvovanje na događaju na visokom nivou “Human rights”, povodom obilježavanja 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koji će se održati u Ženevi, 11. i 12. decembra.

Delegaciju BiH predvodiće predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo pokroviteljstvo 13. međunarodne investiciono-poslovne konferencije Sarajevo biznis forum, koja će biti održana u Sarajevu, od 21. do 23. maja naredne godine.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Јasno je da Rusija ne može izgubiti, uprkos pritiscima Srpska od početka zauzela ispravan stav, za razliku od političkog Sarajeva
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 28. novembar