Predsjedavajući Dragan Čović i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić danas će otputovati u Brisel kako bi se sastali sa predsjednikom Evropske narodne stranke Josephom Daulom, ali i drugim dužnosnicima EU.

Čović, Izetbegović i Ivanić u Briselu će predstavljati državu Bosnu i Hercegovinu, ali i svoje stranke s obzirom da se glavni razgovori vode sa predsjednikom Evropske narodne stranke, čije su članice.

U fokusu razgovora će biti Izborni zakon.

Tročlano Predsjedništvo BiH najprije će večeras imati zajednički sastanak sa Daulom, a zatim će u četvrtak biti obavljeni pojedinačni sastanci sa političkim liderima iz BiH.

Optimistično, kao i uvijek, Čović poručuje da se izmjene Izbornog zakona BiH mogu završiti i za sedam dana, ako bude volje. Međutim, potrebna nam je pomoć evropskih partnera.

“Vremena još uvijek dovoljno imamo. Krajnji rok nekakav je kraj četvrtog mjeseca ili sami početak petog mjeseca, to je 150 dana do samih izbora. To je neki zakonski okvir”, izjavio je Čović.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, poručuje da je moguće postići dogovor, ako HDZ odustane od svog prijedloga Izbornog zakona. On kaže, ‘naši evropski partneri podcjenjuju situaciju u BiH’.

“Da im se čini da je to jednostavno riješiti, da je jednostavno rješiti bilo bi rjeeno posljednjih deset godina. Mi moramo poštovati presudu Sejdić-Finci, moramo poštovati i stav Vijeća za vanjske poslove EU koji je jasno kazao da ne možemo ići u smjeru u kojem je krenuo HDZ i nije lako to dvoje približiti”, ocijenio je Izetbegović.

Srpski član Predsjedništva kaže, da će druga dvojica kolega biti više od njega u fokusu.

To prije svega znači, izbor delegata u Domu naroda FBiH i izbor hrvatskog člana Predsjedništva. To su dvije, kako ja doživljavam sastanak, dvije dominantne teme. Što znači da sam ja nešto opušteniji”, dodao je Ivanić.

Zabrinutost i zgrožavanje – to su dvije riječi kojima je lider Evropske narodne stranke opisao stanje u Bosni i Hercegovini prilikom posjete u 10. mjesecu 2017. godine.

Političke elite su se odvojile od građana, rekao je Joseph Daul.

Zabrinjava me velika distanca između političkih elita i građana. I ta distanca je sve veća posljednjih nekoliko godina“, istakao je Daul.

(N1)

Prethodni članakRemi futsalera Srbije i Slovenije na startu EP
Naredni članakNevjerovatni Harden za istoriju – 60 poena uz tripl-dabl!