Burna rasprava uslijedila je u Narodnoj skupštini Srpske nakon obraćanja zvaničnika Srpske na posebnoj sjednici. Izazovi, teško vrijeme, kriza, odgovornost, Republika Srpska i njeno očuvanje – ovo su riječi koje su se danas najčešće čule tokom rasprave. Čule su se iz oba bloka, ali jedinstvo je ipak izostalo.

Lideri stranaka vladajuće koalicije i njihovi klubovi poslanika saglasni – odbacujemo namjeru Kristijana Šmita da kreira zakonodavstvo BiH.

Izabrani predstavnici treba da budu jedinstveni i da se zalažu za očuvanje i opstanak Republike Srpske. Protiv bilo kakvih nametanja je i opozicija, a prioritet je, kažu, očuvanje Dejtonskog sporazuma.

Ipak, podršku Dodikovim zaključcima, neće dati jer su, kažu, neostvarivi. Iznijeli su tvrdnje da se zaključci i odluke parlamenta ne provode i da je glavni krivac za situaciju u BiH vladajuća stranka.

Na njihove kritike predsjednik Srpske odgovorio je optužbom da su pod uticajem stranaca. Vrijeme koje dolazi biće, upozorava, katastrofalno za narod, ako budemo ranjivi i podijeljeni. Na nekim pitanjima moramo da stojimo zajedno, rekao je Dodik. Republika Srpska ima osvjedočene prijatelje, istakao je predsjednik i najavio posjetu mađarskog premijera Viktora Orbana Banjaluci 4. i 5 aprila, kada će mu biti uručen Orden Republike Srpske na ogrlici.

Interese Republike Srpske, SDS ne dovodi u pitanje, a ni njeno jedinstvo, kaže Milan Miličević. Na to je posebno ponosan i tako će, kaže, biti i ubuduće.

– SDS nikada nije stajala iza bilo kakvih nametanja rješenja, jer je prioritet ove stranke očuvanje Dejtonskog sporazuma. – rekao je predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Branislav Borenović i Nebojša Vukanović tvrde da nisu ispoštovane ranije skupštinske odluke. Za sve optužuju vlast.

– Nemamo carine, nemamo vojsku Republike Srpske nemamo UIO, graničnu policiju sve odluke koje smo donosili u ovoj NSRS smo pogazili i zgazili – naveo je predsjednik “Liste za pravdu i red” Nebojša Vukanović.

– Čujem danas ponovo priče oko vojske i uprave, pa gdje je VRS, gdje je UIO Srpske? Јe li i to usvojeno 10. decembra 2021. godine na identičnoj sjednici ovdje u parlamentu Srpske – dodao je predsjednik PDP-a Branslav Borenović.

Ko je kriv za prenesene nadležnosti, argumentima ih je podsjetio lider SNSD-a Milorad Dodik.

– Kad ste vi preuzeli od 2000. do 2005. što Miličević priča onda je otišla i vojska, a indirektni porezi pod Mladenom Ivanićem. Otišli Sud i Tužilaštvo i mnoge drugoe kapitalne stvari su otišle. Pa ko je od nas sad ovdje sppominjao to. Borimo se protiv toga, šta vi pričate šta sad hoćete da okrivite samo jedne. Pa to je sa vaše strane gospodine Borenović kad je Mladen Ivanić bio prenesena uprava za indirektne poreze, šta pričaš i kome ti podvaljuješ ovdje? SDS je potpisao sporazum o vojsci, ne Milorad Dodik – rekao je Dodik.

Dodik Borenovića i Vukanovića pita i kako to da ni rječju nisu sppomenuli Kristijana Šmita. Ali su zato odgovor nelegalnom Šmitu dali SNSD-ovi koalicini partneri.

– Ove mjere koj pokušava nametnuti Šmit i društvo oko njega su mjere kojima se ugrozavaju Srpsku. I zato treba imati snage da se tome suprostavimo zajedno – naveo je predsjednik SP-a Petar Đokić.

– Ugrožavaju se osnovni principi demokratije. Ugrožavaju se na takav nacin da se pošalje čovjek koji nije legitimni predstavnik, nema odluku Savjeta bezbjednosti – dodao je predsjednik NPS-a Darko Banjac.

– Ma koliko nekome izgledalo dosadno uporno moramo isticati vrijednost Dejtonskog sprazuma – izjavio je predsjendik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović.

U poslaničkoj raspravi najglasniji je bio Vukota Govedarica.

– SDS ne prihvata zaključke koje je predložio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, jer je riječ o nemogućim stvarima – izjavio je Govedarica.

Za Govedaricu, najveća slabost Srpskle su finansijska sredstva i da SNSD ne treba da se nervira što je i ova stranka, zbog američkih snakcija, morala da ugasi račune.

– Sikiramo se za SDS zato što sankcije za Balkan nemaju sekundarnu dimenziju i ovo što proživljava SDS ne bi trebalo da bude. Riječ je o političkim pritiscima na finansijske institucije ovdje – istakla je srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović.

Na sve ovo i izjava predsjednik Dodika da mu prijete hapšenjem.

– Prijete mi hapšenjem i dobio sam informaciju da su mi poručili da ukoliko moje obezbjeđenje pruži otpor, da će pucati u mene – rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik kaže, ako se tako nešto desi, pružiće otpor.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakVulić: Sigurnu budućnost ima jedino Republika Srpska na čelu sa Miloradom Dodikom
Naredni članakCvijanović: U Srpskoj nema diskriminacije Bošnjaka