Ustavni sud Republike Srpske je na 296. sjednici, među ostalim odlukama, donio i odluku kojom je utvrdio da Pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti radnika, kojeg je donio Upravni odbor Јavne ustanove Službeni glasnik Republike Srpske, nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o radu.

– Imajući u vidu da su, po ocjeni Ustavnog suda, navedenim Pravilnikom uređena pitanja koja se, saglasno relevantnim odredbama Zakona o radu, uređuju kolektivnim ugovorom, a samo pod određenim uslovima i pravilnikom o radu, Sud je ocijenio da osporeni Pravilnik u cjelini nije u saglasnosti sa zakonom i ustavnim načelom zakonitosti – ističu iz Ustavnog suda Srpske.

Ustavni sud je takođe donio i odlukukojom je utvrđeno da Odluka o donošenju Regulacionog plana “Јug 3”, koju je donijela Skupština grada Banjaluka, nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o uređenju prostora i građenju.

– Ustavni sud je ocijenio da Skupština Grada Banjaluka u postupku pripreme, izrade i donošenja osporene odluke nije postupala saglasno odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju jer je prvo propustila da u odluci o reviziji osporenog Regulacionog plana utvrdi rok izrade plana. Pored toga, Ustavni sud je utvrdio i to da je donosilac akta učinio i druge povrede zakona u proceduri njegovog donošenja što je rezultovalo povredom ustavnog načela zakonitosti akata – navode iz Ustavnog suda Srpske.

Ustavni sud je, pored navedenih odluka, donio odluke i u predmetima kojim su odbijeni prijedlozi, odnosno nisu prihvaćene inicijative za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredaba podzakonskih opštenormativnih akata.

Ustavni sud je donio i rješenje kojim je obustavio ustavnosudski postupak jer su prestali postojati procesni razlozi za njegovo daljnje vođenje, a odlučivao je i o drugim pitanjima iz domena svoga poslovanja.

Na sjednici je odlučivano o ustavnosudskim predmetima koji se tiču saglasnosti zakona, drugih propisa i opštih akata sa Ustavom, odnosno saglasnosti propisa i opštih akata sa zakonima Republike Srpske, kao i o drugim stvarima iz oblasti funkcionisanja i redovnog poslovanja Ustavnog suda.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakPet osoba u Srpskoj zaraženo virusom korona
Naredni članakDelegacija NSRS u Državnom institutu za međunarodne odnose; Stevandić održao predavanje