BANJALUKA, 22. NOVEMBRA /SRNA/ – U Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija bez zastoja i posebnih ograničenja, uz umjerenu frekvenciju vozila, a kolovozi su pretežno suvi, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Srpske.
U kotlinama i duž riječnih tokova jutarnja magla smanjuje vidljivost, a na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina mogući su odroni zemlje i kamenja na kolovoz. Iz AMS podsjećaju vozače da je od 15. novembra stupila na snagu zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u BiH. Zbog minerskih radova na magistralnom putu Banjaluka-Crna Rijeka, kod "MHE Bočac", od 14.00 do 14.30 časova biće na snazi privremena obustava saobraćaja. Zbog izgradnje vijadukta "Mahovljani" na auto-putu Banjaluka-Doboj, dionica Banjaluka-Prnjavor, petlja "Mahovljani" zatvorena je za sav saobraćaj, a vozači mogu koristiti petlju "Aleksandrovac". 

Radi bezbjednog saobraćanja na auto-putu "9. januar" Prnjavor-Doboj uspostavljen je poseban režim saobraćaja i regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom. 
Na dionici magistralnog puta Klašnice-Prnjavor, na području "Đokinog potoka", i na dionici regionalnog puta Prnjavor-Stanari, na području "Prnjavorske petlje", izmijenjen je režim saobraćanja zbog ulaska i izlaska transportnih vozila sa građevinskim materijalom i građevinskih mašina koje učestvuju na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj.  Zbog izgradnje mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima, na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka dva-Razboj potpuno je obustavljen saobraćaj za sva vozila i preusmjeren na lokalni put kroz selo Brestovo gdje je zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko 15 tona nosivosti. Zbog bušenja i miniranja terena na dionici magistralnog puta Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub povremeno dolazi do petnaestominutne obustave saobraćaja u periodu od 9.00 do 10.00 i od 14.00 do 17.00 časova. 
Na regionalnom putu Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom trakom, naizmjenično. 
Zbog izgradnje obilaznice oko Brčkog na magistralnom putu Brčko-Bijeljina izmijenjen je režim saobraćanja u naselju Gredice. Režim saobraćaja, zbog radova, izmijenjen je i na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice. Zbog deminiranja terena na regionalnom putu Sapna-Karakaj-Zvornik u mjestu Zaseok u periodu od 8.00 do 16.00 časova biće povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 15 minuta propušatanja. Zbog deminiranja terena na dionici magistralnog puta Tuzla-Ugljevik u mjestu Banj Brdo, lokalitet Simina cesta, biće povremeno obustavljan saobraćaj od 8.00 do 16.00 časova. Obustave će trajati 30, a propuštanje saobraćaja 15 minuta. 

Od 8.00 do 16.00 časova, zbog deminerskih radova, aktuelne su priveremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Teslić-Kotor Varoš, u mjestu Rujevica, i to 30 minuta obustave i 15 minuta propuštanja. 

Zbog deminerskih radova u mjestu Klakari Donji, u opštini Brod, do 16. decembra biće povremenih obustava saobraćaja na dionici magistralnog puta Brodsko Polje/Brusnica radnim danima od 8.00 do 15.00 časova. Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija je ukupna masa veća od 16 tona. Zbog redovnog održavanja tunela Bijela Vlaka na autoputu A-1 u Federaciji BiH večeras od 22.00 časa do sutra u 4.00 časa biće izmijenjen režima saobraćaja na dionici Međugorje-Bijača. Od 22.00 do 1.00 čas saobraćaj će biti obustavljen u smjeru Međugorje-Bijača, a od 1.00 do 4.00 u smjeru Bijača-Međugorje. 

Na magistralnim putevima Banjaluka-Jajce, Prozor-Jablanica i Tuzla-Priboj na mjestima izvođenja sanacionih radova saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije. 
Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja. Zbog radova na području Hrvatske, na graničnim prelazima Orašje-Županja i Brod-Slavonski Brod vozila saobraćaju usporeno, tako da se vozačima preporučuje da što manje koriste ova dva prelaza. 

Izvor: Srna 

Prethodni članakI danas toplo za ovo doba godine
Naredni članakSutra o zakonu o danu Republike Srpske