BANJALUKA, Cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u Republici Srpskoj u oktobru su u prosjeku više za 0,1 odsto u odnosu na septembar, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano prema namjeni potrošnje, u oktobru, u odnosu na septembar, cijene energije u prosjeku su više za 0,7 odsto, cijene intermedijarnih proizvoda niže su za 0,7 odsto, cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju, kao i cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju niže su za 0,1 odsto, dok su cijene kapitalnih prozvoda ostale na istom nivou.

Prema područjima industrijske proizvodnje, cijene u vađenju ruda i kamena u prosjeku su više za 4,7 odsto, cijene u prerađivačkoj industriji niže su za 0,4 odsto, a cijene u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija ostale su na istom nivou.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda iz Republike Srpske na stranom tržištu u oktobru su više za 0,4 odsto u odnosu na septembar.

Posmatrano prema namjeni potrošnje, u oktobru je najveći procentualni rast cijena od 0,7 odsto bio kod energije.

Kada je riječ o područjima industrijske proizvodnje, cijene u području vađenja ruda i kamena u prosjeku su više za 1,5 odsto, cijene u prerađivačkoj industriji više su za 0,3 odsto, dok su na istom nivou ostale cijene u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija.

Analitičar tržišta i cijena Đurđica Stojadinović rekla je Srni da uzrok stanja cijena industrijskih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu leži u sistemu valutnog odbora, odnosno čvrstoj vezanosti kursa KM za evro, što umnogome sprečava izvoznike da na stranim tržištima vode fleksibilnu politiku cijena i cjenovnu konkurenciju.

“Razlozi za to mogu biti i zastarjelost sredstava za proizvodnju, odnos proizvodnih kapaciteta koji u startu stvaraju visoke fiskne troškove. Jedan od načina da se bude konkurentno na stranom tržištu, na kojem su domaći proizvođači dobrim dijelom zastupljeni u obavljanju lom-poslova, jeste smanjenje troškova radne snage, odnosno plata radnicima”, navela je Stojadinovićeva.

Ona je napomenula da domaće tržište, koje se može smatrati nedovoljno zaštićenim od uvoza, karakteriše i niska platežna moć kupaca.

Izvor: Srna

Prethodni članakRadar za četiri dana “uhvatio” 1.412 vozača
Naredni članakPovremene obustave na putu Doboj-Tuzla