Republiku Srpsku je za 10 mjeseci ove godine posjetilo 416.024 turista koji su ostvarili 968.478 noćenja, što je za 10 odsto više dolazaka i osam odsto više noćenja u odnosu na isti period lani, rečeno je u Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

– Ako uporedimo broj ostvarenih noćenja tokom 10 mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani, banjska mjesta su zabilježila povećanje od osam odsto, a za 12 osto ostala turistička mjesta koja posjeduju atraktivne faktore – klimatske, kulturno-istorijske, te rijeke i jezera, dok su planinska mjesta ostala na istom nivou, kao i prethodne godine – rekla je saradnik Turističke organizacije Srpske za odnose s javnošću Sanela Šimun.

Ona je navela da su, kao i prethodne godine, najveći broj noćenja, osim domaćih turista, ostvarili gosti iz okruženja – iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, dok se od ostalih evropskih zemalja ističu Turska, Njemačka, Austrija i Italija.

– Domaći turisti su najveći broj noćenja ostvarili u banjskim mjestima, slijede ostala turistička mjesta, pa planinska i ostala mjesta koja se ne mogu svrstati ni u jednu od ovih grupa, a raspolažu ugostiteljskim objektima za smještaj – rekla je Šimunova.

Ona je dodala da su strani turisti najveći broj noćenja ostvarili u ostalim turističkim mjestima, zatim banjskim, pa planinskim.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakNešić u Beču na obilježavanju 100 godina Interpola; Sastanak sa delegacijom Vijetnama
Naredni članakRaspisan Јavni poziv za izbor kandidata za dodjelu Svetosavske nagrade