SARAJEVO – Vruće ljeto i suša tokom prošle godine povećali su potražnju za flaširanom vodom u Bosni i Hercegovini, koja je u 2017. godini zabilježila veliki rast i obim prodaje, navodi se u izvještaju “Euromonitora”, ugledne evropske konsultantsko-istraživačke kuće.

“Još jedan trend je sve veća popularnost velikih paketa vode (od pet do šest litara) za potrošnju u domaćinstvu, što je takođe uslovljeno nedostatkom vode u cijevima”, stoji u njihovom nalazu.

Domaći proizvođači vode “Vitinka” i “Oaza” imali su najveće povećanje udjela u off-trade (marketi i tržni centri) prodaji tokom 2017. godine. “Vitinka” je ostvarila dobit na uštrb “Sarajevskog kiseljaka”, preuzimajući dio prostora na policama izvan “Konzumovih” prodajnih mjesta, ali “Kiseljak” ipak ima udobnu lidersku poziciju u segmentu flaširane vode.

Iz “Vitinke” su nam rekli kako se kvalitet njihovih proizvoda stalno potvrđuje kroz brojne prestižne nagrade i veliko povjerenje koje im potrošači ukazuju, tako da im je drago da je to pokazalo i najnovije istraživanje i analiza “Euromonitora”.

“Vrhunski kvalitet, domaća odgovorna proizvodnja i čistoća naših nedirnutih prirodnih izvora, najbolja su preporuka za sve proizvode naše kompanije”, kazao je Mirko Savić, direktor marketinga ove kompanije.

“Coca-Cola HBC” nastavila je dominirati u segmentu gaziranih pića i po obimu i po vrijednosti tržišnog udjela u 2017. godini. Kompanija ima široku paletu proizvoda.

“Veliki igrači se oslanjaju na snagu čitavog portfolija kako bi podstakli prodor na tržištu. Iako je njihova marka s flaširanom vodom ‘Olimpija’ zadržala samo mali udio u prodaji van trgovina, znatno su uspješniji u on trade kanalu (ugostiteljski objekti) gdje ‘Coca-Cola HBC’ instalira sopstvene brendirane rashladne jedinice ispunjene isključivo svojim proizvodima”, navode iz “Euromonitora”.

Sa druge strane, kako navode, “Red Bull” je dominantan igrač među energetskim pićima. Ovaj austrijski proizvođač najviše ulaže u oglašavanje kako bi pozicionirao svoj brend kao vrhunski energetski napitak, koji je inače za 30 odsto skuplji od svog najbližeg suparnika.

Prema navodima iz ovog izvještaja, “Coca-Cola HBC” je uspostavila svoj paket energetskih napitaka i sprema veliki izazov “Red Bullu” i to kroz napitak Monster Energy, koji distribuiše u Bosni i Hercegovini.

Ključni igrač kada je riječ o koncentratima u prahu je “Cedevita”, tradicionalno najjače ime u regiji.

“Koncentrati u prahu pružaju jasan primjer moći brendiranja i oglašavanja u prevladavanju nedostataka originalnog proizvoda”, ocjenjuje “Euromonitor”.

“Nectar” je vodeći brend na tržištu sokova u 2017, a pored vlastitog brenda, tu je i preuzeti slovenački “Fructal”. Preuzimanje “Fructala” 2011. godine omogućilo je “Nectaru” prvo mjesto jer je to najprepoznatljiviji brend regionalnih sokova koji datira iz doba Jugoslavije, stoji u izvještaju.

Kompanija “Stanic Beverages” je imala najveći off-trade rast udjela na tržištu sokova u prošloj godini uglavnom zbog nedavnog ponovnog pokretanja Juicy Fruits sokova. Ova robna marka, navodi “Euromonitor”, jasno cilja mladu publiku, sa šarenim ambalažama i prigodnim porukama u oglasima.

(Nezavisne)

Prethodni članakDanas se obilježava 8. mart – Međunarodni dan žena
Naredni članakFirme u BiH prikrile 70 miliona PDV-a