Ministar uprave i lokalne samouprave Senka Јujić i direktor Јavnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Јović potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o elektronskoj razmjeni podataka.

– Sporazumom je predviđeno da Fond u postupcima za ostvarivanje prava i kontrole korisnika prava iz oblasti dječije zaštite može elektronskim putem pribaviti podatke sadržane u izvodima iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih, umrlih i državljana – saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Ovo će doprinijeti većoj efikasnosti i ekonomičnosti postupka koje Fond vodi, a istovremeno lakšem ostvarivanju prava utvrđenih Zakonom o dječijoj zaštiti, jer će građani biti oslobođeni pribavljanja ovih dokumenata, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

– Plan je da se nastavi saradnja između naših institucija i u narednom periodu stvore pretpostavke da građani mogu elektronskim putem podnijeti zahtjeve za ostvarivanje pojedinih prava iz oblasti dječije zaštite i realizovati ih u što kraćem roku, kao što je pravo za opremu novorođenčeta i ostala – rekla je Јujićeva. 

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakKovačević: MUP Srpske se mora pitati u sektoru u kome ima nadležnosti
Naredni članakCvijanović, Višković i advokati odbrane stigli u Sud BiH (FOTO)