U Banjaluci je danas potpisan Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u republičkim organima uprave kojim nije došlo do umanjenja prava, ali su uvedena nova, dok su neka precizirana.

Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u organima uprave Republike Srpske potpisala je ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Јujić sa predsjednicima Sindikata uprave Božom Marićem i Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Brankom Zelenovićem.

Јujićeva je izjavila da je jedna od novina u kolektivnom ugovoru pravo zaposlenih, odnosno obaveza poslodavca, da u okviru tri godine jednom obezbijedi zdravstveni pregled za sve zaposlene u njegovoj nadležnosti.

– Novina je i ograničavanje gornje granice kada je riječ o prevozu zaposlenih, a do sada ta granica nije postojala. Sad je to svedeno na 60 kilometara od mjesta stanovanja do radnog mjesta i to je bio isključivo zahtjev i jednog i drugog sindikata – rekla je Јujićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo ne bježi od toga da se pregovori nastave i da se zaključi poseban kolektivni ugovor za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave, te da se procedure moraju ispoštovati.

Predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Branko Zelenović izrazio je zadovoljstvo što je ovaj sindikat danas bio učesnik u potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora, ali je dodao da oba sindikata traže povećanje cijene rada za zaposlene u lokalnoj samoupravi i povećanje koeficijenata svim radnicima.

Rekao je da gradonačelnici i načelnici nemaju namjeru da povećavaju plate zaposlenima u lokalnoj samoupravi, dok se na nivou Republike ne donese poseban kolektivni ugovor kojim se uređuje stanje u lokalnim zajednicama.

Predsjednik Sindikata uprave Božo Marić smatra da Poseban kolektivni ugovor nije donio novine za radnike, navodeći da su povećali broj godišnjih odbora za samohrane roditelje, za teška oboljenja.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakRaspodjelom prihoda za jedan odsto veći priliv sredstava u budžet Srpske
Naredni članakVRIJEME: Sutra sunčano uz umjerenu oblačnost