“Pošte Srpske” prvi kvartal ove godine završile su sa gubitkom od oko 315. 000 KM, što je za 700. 000 maraka manje u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupni prihodi ovog preduzeća u prvom kvartalu iznosili su 13,96 miliona maraka, a rashodi 14,48 miliona KM.

“Gubitak tog perioda iznosi 515.657 maraka. Međutim, dobici utvrđeni direktno na kapitalu iznose 198.799 maraka, tako da je negativni finansijski rezultat poslovanja u tom periodu 316.878 maraka. Isti period prošle godine preduzeće je završilo za gubitkom od milion maraka”, pojasnili su u “Poštama Srpske”.

Najviše novca u prvom kvartalu u kasu preduzeća slilo se od prodaje učinka na domaćem i inostranom tržištu i to 13,08 miliona maraka. Kada je riječ o rashodovnoj strani najviše novca otišlo je na zarade, naknade i ostale lične rashode zaposlenih i to 10,14 miliona maraka. Na troškove usluga preduzeće je potrošilo 1,60 miliona, a amortizaciju i rezervisanje 773.923 marke.

Ukupne obaveze “Pošta Srpske” na kraju marta ove godine iznosile su 14,14 miliona maraka i manje su za oko 620.000 maraka u odnosu na isti period 2016. godine. Od ukupnog iznosa obaveza 12,59 miliona maraka odnosi se na kratkoročne, a preostali iznos od 1,54 miliona na dugoročne obaveze.

Direktor “Pošta Srpske” Jasminka Krivokuća kazala je da je glavni razlog što su prvo polugodište završili u minusu taj što u tom periodu nema ni nekih značajnih poslovnih aktivnosti.

“Tek za šest mjeseci imaćemo neke pokazatelje, a za devet mjeseci znaćemo u kojem smjeru idemo. U januaru smo imali mnogo neradnih dana, praznika i slava, tako da se sve to odrazilo i na prihode. Taj period je mrtav. Mnoge stavke se i ne proknjiže u tom periodu već u drugom kvartalu. Po zakonu čak i ne moramo objavljivati finansijski izvještaj za prvo tromjesečje, ali mi radimo transparentno, tako da i te pokazatelje objavljujemo”, kazala je Krivokuća i dodala da očekuje da ovo javno preduzeće u polugodišnjem izvještaju iskaže dobit.

“Pošte Srpske” prošlu godinu završile su sa dobiti od 76.924 marke, što je najbolji godišnji rezultat od 2013. godine, kada je ovo javno preduzeće izašlo iz minusa.

Revizori

Revizorska kuća “Grant Thornton ” je za finansijske izvještaje za 2017. godinu “Poštama Srpske” dala pozitivno mišljenje, ali su skrenuli pažnju na moguće probleme za dalji rad preduzeća.

Revizori su naveli da su kratkoročne obaveze “Pošta” veće od imovine preduzeća za 3,47 miliona maraka, što može uticati na dalji rad ovog javnog preduzeća.

(Glas Srpske)

Prethodni članakĐurđevdan, druga slava kod Srba
Naredni članakNova kreditna sredstva za puteve