BANJALUKA – Stanovnike u RS koji planiraju da slave 1. maj, Praznik rada, ili obilježavaju nadlolazeće krsne slave Đurđevdan i Markovdan uz pečenje i roštilj, dočekaće neugodno iznenađenje, jer je cijena prasića po kilogramu žive vage dostigla šest KM.

Kako kažu uzgajivači svinja, cijene su visoke upravo zbog toga što nema dovoljno prasića na tržištu.

Drago Ubović, trgovac iz Dragočaja, kojeg smo juče zatekli na banjalučkoj stočnoj pijaci,  ističe da je velika potražnja upravo za prasićima do 30 kg te da je zadovoljan pazarnim danom.

“Ljudi uglavnom za slave kupuju prasiće do 30 kg, a veliki broj njih je danas došao jer se boji da će pred sam Đurđevdan cijena još više skočiti”,  rekao je Ubović.

S njim se slaže trgovac Milan Vrhovac iz Milosavaca, kod Laktaša,  koji kaže da kupci najviše traže prasiće do 30 kg, iako su najskuplji.

“Jutros sam prodao skoro sve prasiće koje sam dovezao, petnaestak, a veliki broj kupaca kupuje za Đurđevdan i Markovdan”, kazao je Vrhovac.

On  dodaje da ove godine cijena prasića nije nikako padala ispod 5,50 KM.

“Iako se znalo dešavati da u februaru cijena padne, pa tek početkom proljeća opet poraste, ove godine to nije bilo slučaj”, naveo je on.

Kupac Petko Vuklisević s Manjače kaže da je za slavu planirao da kupi prase do 30 kg, ali nije očekivao ovako paprene cijene.

“Ranije sam kupovao malo prase pa ga prihranjivao do slave, a ove godine nisam i vjerujte da sam se pokajao”, kaže on.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajaviča svinja RS, kazao je da su cijene visoke zbog  male proizvodnje.

“Drago mi je da naši uzgajivači prate situaciju u svijetu koja se događa, a svi očekuju da će doći do ogromog skoka cijene tovnih svinja, jer je to uslovljeno carinom na američko svinjskog meso, koje uvodi Kina kao protivmjeru”, ističe Maljčić.

Dodao je da će se to odraziti na veću potražnju svinjetine iz Evropske unije, što će se svakako odraziti na povećanu cijenu.

“I domaći tovljenik će pratiti trend rasta cijene”, kazao je Maljčić i dodaje da će biti veća tražnja od ponude.

On progonizira da će cijena prasića ići naviše.

Nebojša Čipčija, vlasnik svinjogojske farme “Kantri pork” iz Pelagićeva, ističe da je cijena  prasića visoka upravo zbog toga što ih je teško naći na tržištu.

“Očekivanja su da u nekom narednom periodu dođe do još većih cijena malih prasića, ali i tovljenih svinja”, kazao je Čipčija.

Cjenovnik prasića

  • Prasići od 30 kg – 5,50 – 6 KM
  • Prasići preko 30 kg – 5 KM
  • Svinja preko 100 kg – 3 KM

Kupovati samo provjerenu jagnjad

Nadležni u TK apeluju na građanstvo da za nadolazeće prvomajske praznike kupuju jagnjad od vlasnika čija je roba pod veterinarskim zdravstvenim nadzorom.

Naime, na području Gračanice, Živinica i Tuzle u ovoj godini zabilježeno je nekoliko sporadičnih slučajeva zaraznih bolesti životinja, bruceloze, kju groznice i infektivne anemije konja.

Na sastanku koji su održali Amel Mehinović, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, i Senad Hamzić, direktor Veterinarskog zavoda Tuzlanskog kantona, sugerisano je farmerima da kretanje i kontrolu prometa stoke vrše u skladu s propisanim zakonskim procedurama kako bi spriječili širenje zaraznih bolesti.

Cijena brašna miruje

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kazao je za “Nezavisne” da se ne očekuje da će u narednom periodu doći do povećanja cijena brašna.

“Ne bi trebalo da dođe do povećane cijena brašna na našim prostorima”, potvrdio je Kos.

Vreća brašna do 25 kilograma košta, zavisno od proizvođača i tipa, od 13 do 20 maraka.

(Nezavisne)

Prethodni članakRepublika Srpska ostaje bez đaka
Naredni članakUbijen narko diler koji je “bentlijem” presjekao Vučićevu kolonu