BANJALUKA – Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su od, početka aprila, za 16 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa, te otkrili jednog neprijavljenog radnika.

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske izvršili su ukupno 65 kontrola i u 33 slučaja utvrdili nepravilnosti, te izdali isto toliko prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 17.500 KM, saopšteno je iz Poreske uprave Srpske.

Podsjećamo da Poreska uprava RS ove pojačane kontrole vrši u okviru ranije najavljene kampanje „Korak preduzmi, račun uzmi“ koja se sprovodi na većem broju elektronskih i štampanih medija u RS i čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS. Kako su tada najavili, pored preventivnog djelovanja, u okviru ove kampanje biće i pojačan rad inspektora Poreske uprave RS na terenu, a koji će i u narednom periodu nastaviti kontrolisati poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze, sa ciljem poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je u pitanju obaveza izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge.

U Poreskoj upravi su naglasili da neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno, i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza. Prema tome, Poreska uprava RS prilikom svojih kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga.

Poreska uprava RS ovim putem još jednom poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane poziva da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese: kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS.

O najnovijim rezultatima pojačanih kontrola inspektora Poreske uprave RS na terenu u narednim danima javnost će biti blagovremeno informisana, saopšteno je iz ove institucije.

(Nezavisne)

Prethodni članakGužve u servisima zbog zamjene guma
Naredni članakNapetost: Podmornice kreću na Siriju?!