Poreska uprava Republike Srpske je u periodu januar-maj ove godine na račun javnih prihoda Republike Srpske prikupila 1,723 milijardi maraka, što je za 244,5 miliona KM ili 17 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa već premašila milijardu maraka.

Iz Poreske uprave navode da je ostvaren rast naplate po svim grupama javnih prihoda, pa je naplata direktnih poreza ove godine veća za 26 odsto, dok je naplata doprinosa veća za 15 odsto, a ostalih javnih prihoda za šest procenata.

– Doprinosi su u periodu januar-maj ove godine naplaćeni u iznosu od 1,013 milijardi KM, što je za 132,5 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa za Fond PIO ostvarena u iznosu od oko 608,2 miliona KM i veća je za 15 odsto, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja iznosila 331,5 miliona KM i veća je za 16 procenata nego u istom periodu prošle godine. U prvih pet mjeseci ove godine naplata doprinosa za Zavod za zapošljavanje i Fond dječje zaštite veća je za po 15 odsto u odnosu na uporedni period 2023. godine – navodi se u saopštenju.

Direktni porezi su za pet mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 482,1 miliona KM, što je za 98,3 miliona maraka više nego prethodne godine. Najveća naplata ostvarena je kod poreza na dobit i to u iznosu od 291,8 miliona KM, odnosno 65,6 miliona KM ili 29 procenata više. Povećanje naplate bilježi i porez na dohodak koji je u tom periodu naplaćen u iznosu od 174,9 miliona maraka, što je za 35,2 miliona KM ili 25 odsto više nego u periodu januar-maj prethodne godine.

Kod ostalih javnih prihoda, naplata je ove godine iznosila 227,6 miliona KM, što je za 13,7 miliona KM više u odnosu na period januar-maj 2023. godine. Kada je u pitanju ova grupa javnih prihoda, nastavljen je rast naplate po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću i to za 25 procenata, dok je naplata taksi i naknada veća za 11 procenata, a naplata kazni veća je za pet odsto.

Što se tiče samo maja ove godine, naplata javnih prihoda je iznosila skoro 300 miliona KM, što je za 29,8 miliona maraka ili 11 procenata više nego u istom mjesecu prošle godine.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Dva lica povrijeđena u sudaru teretnog i putničkog vozila (FOTO)
Naredni članakDodik na suđenju Petroviću: Štab u Doboju preduzimao sve što je bilo u njegovoj nadležnosti