Univerzitetski profesor Vitomir Popović tvrdi da poslanik Begija Smajić može da odgovora za izgovorene riječi da je Vojska Republike Srpske “genocidna” jer je vrijeđanje ugleda VRS zapravo vrijeđanje ugleda Republike Srpske, ali je neophodno da joj bude oduzet imunitet od krivičnog gonjenja.

– Njen osnovni cilj jeste da isprovocira Srbe, a ako je to moguće da ih ponizi, da dignu što više prašine, a da ona onda kuka i žali se međunarodnoj zajednici kako kao poslanik ne može da kaže u parlamentu ono što hoće, pa makar to bila krajnja uvreda naroda i Vojske – rekao je Popović za “EuroBlic”.

Prema njegovim riječima, u zakonu ne piše vojska, ali se pod Republikom Srpskom smatra bilo koja njena institucija.

Potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković, koji je i advokat, za isti list je rekao da poslanik za sve što kaže na sjednici ima poslanički imunitet, ali je naglasio da se o tome ipak može odlučivati, jer on nije opšta prepreka krivičnom gonjenju.

Banjalučki dnevnik “Glas Srpske” piše da uvrede na račun rukovodstva i institucija Republike Srpske, njenih tekovina i svega što nosi bilo kakav srpski predznak, predstavljaju pokušaj pojedinih bošnjačkih političara da se Srpskoj nametne što veći teret krivice.

U konačnici, dodaje list, pozivajući se na zajednički stav svojih sagovornika, to čini pokušaj da se stvore uslovi i atmosfera u dijelu međunarodne zajednice da ono što je navodno genocidno ne može ni moralno da postoji.

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Željko Budimir smatra da na ovaj način bošnjačka elita pokušava da aktuelnu političku krizu u očima Zapada predstavi kao bezbjednosnu, te napravi osnov za eventualnu intervenciju spolja.

– U tom pogledu trebalo bi posmatrati i posljednje napade na Vojsku Republike Srpske u kojima se ona proglašava genocidnom. Znači, na sve načine pokušava se obesmisliti moralni integritet Srpske, a na šta se uostalom nadovezuje i nametnuti “Inckov zakon” o genocidu – rekao je Budimir.

On ističe da se radi o ozbiljnoj, opasnoj i prizemnoj strategiji bošnjačkih elita.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja kaže kako ga brine što ovo neprimjereno etiketiranje svega što je srpsko prolazi bez reakcije međunarodnih aktera i njihovih predstavnika.

Prema njegovim riječima, to je veliki problem, da su uključeni u sve to ne bi dolazilo do tolikog nepovjerenja među narodima u BiH i dizanja tenzija.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članak„Vodovod” a.d. Doboj – Obavještenje za korisnike
Naredni članakRadanović: Odluka ministra – kršenje ustavnih normi (VIDEO)