SARAJEVO, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pooštrio je procedure za dobijanje sertifikata o porijeklu voća i povrća iz BiH koje se izvozi u Rusku Federaciju, čime su se stekli uslovi za pregovore o ukidanju zabrane izvoza. 

Sertifikat “Form a” od sada će izdavati Spoljnotrgovinska komora BiH, poštujući stroge procedure koje je naložio Šarović, čijom primjenom će biti sužen prostor za zloupotrebe ovog dokumenta, pa će u izvoznom poslu sa Rusijom ostati samo ozbiljni proizvođači i izvoznici, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Šarović je izdao i nalog Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH da, s ciljem sprovođenja Protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika unaprijedi i učini odgovornijim izdavanje fitosanitarnog sertifikata od nadležnih inspekcijskih organa Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Uprava je to svojim Uputstvom i učinila.

“Ovim unapređenjem sistema i kontrole izdavanja ključnih dokumenata koji prate pošiljke voća i povrća u Rusiju, kao i drugim mjerama preduzetim u proteklom periodu, stekli su se preduslovi za organizovanje bilateralnih pregovora o ukidanju zabrane izvoza jabuka u Rusiju”, rekao je Šarović.

On je direktora ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Sergeja Dankverta obavijestio da su u BiH preduzete neophodne mjere i zatražio sastanak s ciljem pregovora o nastavku izvoza jabuka u Rusiju.

Pooštrene procedure od juče su na snazi. Srna

Prethodni članakNemanja Nedović MVP 22. kola Endesa lige
Naredni članakDonaldu pozlilo, u bolnici na kardiološkim ispitivanjima