Poreska uprava Republike Srpske je u prvoj polovini ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila 2,036 milijardi maraka, što je za 243,9 miliona KM ili 14 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, pri čemu je zadržan visok procenat rasta naplate po svim grupama javnih prihoda Srpske.

– Tako je naplata direktnih poreza u prva dva kvartala ove godine veća za 23 odsto, dok je naplata doprinosa veća za 12 odsto, a ostalih javnih prihoda za četiri procenta – navedeno je u saopštenju Poreske uprave.

Doprinosi su u prvoj polovini, navodi se u saopštenju, ove godine naplaćeni u iznosu od 1,217 milijardi KM, što je za 131,5 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je naplata doprinosa za Fond PIO ostvarena u iznosu od oko 730,0 miliona KM i veća je za 12 odsto, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja iznosila 398 miliona KM i veća je za 13 procenata nego u istom periodu prošle godine. U prvih šest mjeseci ove godine naplata doprinosa za Zavod za zapošljavanje i Fond dječje zaštite veća je za po 12 odsto u odnosu na uporedni period 2023. godine.

– Direktni porezi su za šest mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 545,6 miliona KM, što je za 100,7 miliona maraka više nego u prvoj polovini prethodne godine. Najveća naplata ostvarena je kod poreza na dobit i to u iznosu od 314,2 miliona KM, odnosno 65,2 miliona KM ili 26 procenata više. Povećanje naplate bilježi i porez na dohodak koji je u tom periodu naplaćen u iznosu od 207,2 miliona maraka, što je za 37,8 miliona KM ili 22 odsto više nego u periodu januar-jun prethodne godine – navodi se u saopštenju.

Kod ostalih javnih prihoda, naplata je ove godine iznosila 273,9 miliona KM, što je za 11,6 miliona KM više u odnosu na period januar-jun 2023. godine. Kada je u pitanju ova grupa javnih prihoda, nastavljen je rast naplate po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću i to za 25 procenata, odnosno naplata je za šest mjeseci ove godine iznosila 73,2 miliona maraka. Povećanje naplate zabilježeno je i kod taksi i naknada za četiri odsto, naplata kazni veća je za dva odsto.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVišković: U BiH postoje dvostruki aršini
Naredni članakVRIJEME: Sutra pretežno sunčano i toplije