U Banjaluci je danas održana sjednica Republičkog odbora Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske. Sindikalci će Vladi da proslijede nekoliko zahtjeva.

Najavljeno je da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti sindikalnog djelovanja, kako bi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske isplatilo sva dugovanja prema svojim radnicima za 2015. i 2016. godinu.

Pet zaključaka i ozbiljni pozivi na pregovore. To je epilog današnje sjednice Sindikata radnika unutrašnjih poslova. Policija traži da im se isplati ono što su zaradili. 

Dug iz 2015. godine, od oktobra do decembra, po osnovu naknada za prevoz, jubilarne naknade, smrt užeg člana porodice je 1.619.000 hiljada maraka.

Ništa od ovog nije isplaćeno ni u 2016. godini od aprila do novembra. I tu se nakupilo 3.000.000 maraka. Sindikalna saznanja su da je Nacrtom budžeta za policiju izdvojeno blizu dva i po miliona maraka. To je, tvrde, nedovoljno.

Sindikat odbacuje smanjenje plata po bilo kom osnovu. Traže povećanje.

Naknada za prevoz je prioritetna, poručuju policajci. Oni koji putuju na posao imaju problema. Finansisjkih.

Sindikat očekuje sastanak sa ministrom, najkasnije do 20. decembra, kako bi iz prve ruke dobili odgovore na njihove zahtjeve. Ukoliko ne bude ništa od onog što traže, neodlučno i stidljivo najavljuju druge oblike borbe; štrajk, protest upozorenja ili nesto treće za sada se ustežu da jasno kažu, uprkos milionskim dugovanjima.

Izvor: BN

Prethodni članakDan za sjećanje: Bila jednom jedna zemlja
Naredni članakPrva rukometna liga RS za žene, Okončana jesenja polusezona