U Banjaluci je danas predstavljen drugi tom “Atlasa zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata”, koji se odnosi na zločine iz 1993. godine.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin izjavio je da su dva javna univerziteta u Republici Srpskoj pokrenula akreditaciju studijskog programa koji će se baviti istraživanjem rata i ratnih zločina.

– Očekujem da svi postupci licenciranja budu završeni do početka naredne akademske godine kada će moći upisati prve studente, odnosno doktorande. Važno je dokumentovati, zapisati i zabilježiti događaje u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i ostalim istorijskim dešavanjima. Ukoliko činjenice nisu zabilježene – biće zaboravljene – rekao je Gajanin.

On smatra da akademska zajednica treba više učestvovati u istraživanju svih ratova i ratnih zločina, zbog čega će Univerzitet nastaviti da podržava rad Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, kao i aktivnosti nastavnika i saradnika na dokumentovanju dešavanja iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić poručio je da su Srbi narod koji je najviše stradao kroz istoriju na ovim prostorima, ali da se suočavaju sa međunarodnom nepravdom jer mnoge zemlje ne žele da čuju za njihove žrtve.

Kojić je izjavio novinarima, prije početka promocije Atlasa zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata za 1993. godinu, da ovo djelo počinje opisom stradanja Srba u Podrinju, prije svega u Kravici i Skelanima.

– U razmaku od devet dana popaljena je kompletna srpska imovina, ubijani su civili, žene, starci – rekao je Kojić.

On je podsjetio i da se 40 odsto prvog Atlasa odnosi na zločine nad Srbima u Podrinju.

– Rezolucija o navodnom genocidu u Srebrenici je nešto što će srpskom narodu teško pasti. Već su primijećene tenzije i stavili su nam neki teret genocidnog naroda, a to nismo. Srbi su stradalnički narod, ginuli smo samo zato što smo roda pravoslavnog i bili svoji na svome. Rezolucija je farsa i najveća podvala u istoriji čovječanstva – istakao je Kojić.

U Atlasu zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata za 1993. godinu dokumentovani su jedni od najtežih zločina nad Srbima počinjeni 1993. godine čime je nastavljen kontinuitet ubijanja srpskog stanovništva posebno u Kravici, Skelanima, Čajniču i Kazanima.

Akcenat je stavljen na žrtve i na to da se sva monstruoznost zločina nad Srbima vidi u tome što su zatirane cijele porodice, pa ovaj dokument služi i kao argument prilikom iznošenja dokaza i činjenica šta se zapravo dešavalo u Podrinju od 1992. do 1995. godine.

Promociji Atlasa zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata za 1993. godinu, u izdanju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, predstavnici akademske zajednice i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te građani.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVREMENSKA PROGNOZA: Narednih dana promjenljivo, sutra mogući jači pljuskovi i grad
Naredni članakDOBOJ: Stotine hiljada maraka ukradene iz auta