Martovske plate u Srpskoj potvrdile su isto ono što se znalo i mjesecima ranije. Primanja mala, troškovi veliki. Građani jedva preživljavaju. Podaci koje je objavio Savez sindikata Republike Srpske pokazuju da je najveća isplaćena plata za mjesec mart iznosila 1. 363 marke i to u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja, a najniža je isplaćena u građevinarstvu svega 551 KM.

„Niske prosječne neto plate u martu primili su radnici u oblasti turizma i ugostiteljstva – 557 KM, zatim radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima – 569 KM. Prosječna martovska plata zaposlenih u trgovini iznosila je 604 KM, u djelatnosti poslovanja nekretninama 619 KM, te u oblasti saobraćaja i skladištenja 629 KM, a u prerađivačkoj industriji 641 KM“, saopšteno je iz Saveza sindikata.

Da su plate male svjesni su i u resornom ministarstvu. Milenko Savanović nedavno je rekao da je svima u interesu da plate budu veće, ali da se postavlja pitanje odakle crpiti ta sredstva.

„Mi se moramo svi fokusirati i dati svoj puni doprinos na realni sektor. Mi samo kroz realni sektor, kroz nove investicije, kroz razvoj, kroz novostvorene vrijednosti i proizvodnju možemo doći do veće plate i naravno podnošljivosti kad je u pitanju potrošačka korpa“, izjavio je ministar rada i boračko- invalidske zaštite Milenko Savanović.

Potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u martu je iznosila 1.894 marke. To znači da prosječna plata za mart od 840 maraka pokriva svega 44% troškova. Najviše novca troši se na hranu. Rast cijena robe i usluga jasno daje do znanja da je životni standard radnika i njihovih porodica u opadanju – kažu iz Saveza sindikata.

„Evidentno je da je kupovna moć radnika i njhovih porodica sve manja i manja, odnosno da se tim prosječno isplaćenim platama može obezbijediti sve manje proizvoda i usluga, koje su neophodne jednoj četvoročlanoj porodici na mjesečnom nivou da zadovolje samo osnovne životne potrebe. Evidentno je da iz mjeseca u mjesec, odnosno iz godine u godinu u nekih 9 od 10 djelatnosti prosječno isplaćena plata nije dovoljna u pojedinim djelatnostima ni da obezbijedi ni onaj nivo troškova koji se obezbijedi na prehrambene proizvoide“, objašnjava Božana Radošević iz Sektora za ekonomsko-finansijske poslove Saveza sindikata Republike Srpske.

Isto mišljenje sa sidnikalcima, dijele i ekonomisti. Kažu da su ovi pokazatelji prisutni kod nas već dugi niz godina.

„Prije deset godina potrošačka korpa je bila je 850 maraka, a plata je bila 820 maraka. Tako da je u stvari situacija toliko pogoršana u zadnjih deset godina da je fascinantno da vlade, ne samo Republike Srpske, već i Federacije, ništa ne rade na poslovnoj klimi, na stvaraju dobar ambijent za dolazak novih investicija“, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Pavlović upozorava da je, ako se ovakav trend nastavi i u narednom periodu, odlazak mladih ljudi neizbježan, čime će dodatno da bude ugrožen i ovaj prosjek isplaćenih ličnih dohodaka.

BN televizija

Prethodni članakLeBron: Kao klinac, uvek imate te 3…2…1 momente
Naredni članakPoljoprivrednici Srpske po Ustavu zakinuti za 132 miliona KM!