Јavni konkurs za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje trebalo bi da bude raspisan 1. aprila, rekla je Srni savjetnik gradonačelnika Banjaluke za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić Banjac.

Banjac je dodala da će konkurs biti objavljen u dnevnim novinama “Glas Srpske” i na internet stranici grada, a trajaće 90 dana.

Ona je podsjetila da je prošle godine komisija za dodjelu jednokratne novčane pomoći za podršku pronatalitetnoj politici od 43 razmatrana, utvrdila da 40 zahtjeva ispunjava uslove propisane Pravilnikom o dodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici Banjaluke.

Za realizaciju ovih zahtjeva iz gradskog budžeta izdvojeno je 160.000 KM, a dodijeljeni su pojedinačni iznosi od po 4.000 KM.

Banjac je istakla da pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći žena može ostvariti ako u momentu podnošenja prijave na konkurs ima do 45 godina starosti, kao i da jedan od bračnih/vanbračnih supružnika ima prebivalište na području Banjaluke u neprekidnom trajanju od četiri godine i duže.

Јedan od uslova je i da je žena iskoristila pravo na tri postupka vantjelesne oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, te da ranije nije ostvarila pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći od Gradske uprave.

Žena primalac reproduktivnih tkiva i/ili ćelija i embriona u heterolognoj vantjelesnoj oplodnji može ostvariti jednokratnu novčanu pomoć bez obzira na broj obavljenih postupaka na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja.

Banjalučanin Zoran Krupljanin izjavio je Srni da je finansijska podrška Republike i grada značajna, jer se, kako kaže, sa leđa para koji vantjelesnom oplodnjom pokušava dobiti potomstvo skida ogroman dio brige o finansijama.

Krupljanin je rekao da su supruga i on iskoristili tri postupka finansirana iz Fonda zdravstvenog osiguranja, koji su, nažalost, bili neuspješni.

– Sam postupak je veoma stresan, pogotovo za ženu, jer je osim psihičkog opterećenja, iščekivanja, operativnih zahvata /aspiracija i vraćanje oplođenih jajnih ćelija/ izložena još i hormonskim terapijama prije, tokom i nakon samog postupka – pojasnio je Krupljanin.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Juniori Futsal kluba „Doboj” remizirali u Lukavcu
Naredni članakĐoković apsolutni vladar tenisa – 378. nedjelja na čelu ATP liste