Advokat Goran Petronijević istakao je, povodom zakazivanja glavnog pretresa u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića za 22. novembar, da je očigledno da se nekome žuri da taj postupak što prije okonča u skladu sa unaprijed donesenom odlukom.

– Očigledno je riječ o nekakvom užurbavanju tog procesa suđenja, jer se nekome sigurno žuri. Znamo i kome i zbog čega se žuri da se što pre taj postupak okonča očigledno u skladu sa odlukom koju su oni verovatno već doneli – rekao je Petronijević za Srnu.

Ocijenio je da je riječ o namjeri da predsjednik Republike Srpske bude onemogućen u obavljanju svojih nadležnosti.

– To čitavo suđenje tek sad počinje da liči na ono što smo od početka govorili da je u pitanju politički slučaj, a ne krivično-pravni i da je riječ, ustvari, o nameri da se predsednik Republike Srpske onemogući, ili, u najblažoj formi, ometa u obavljanju svojih nadležnosti – naveo je Petronijević.

Kaže da je to jedna vrsta hibridnog rata protiv Republike Srpske.

Pred Sudom BiH za 22. novembar zakazan je glavni pretres u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića, optuženih za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita.

Na stranici Suda BiH objavljeno je da bi ročište trebalo početi u 13.00 časova i da je postupajući sudija Mirsad Strika.

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se izjasnili da nisu krivi.

Advokat Goran Bubić rekao je da zakazivanje glavnog pretresa u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske predstavlja nevjerovatno ubrzanje krivičnog postupka, koje u osnovi nema ni uporište u zakonu.

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/bg

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik-Maljković: Podržati aktivnosti Pokreta za žensku košarku
Naredni članakEgić: Narod Srpske neće dozvoliti da Dodik bude osuđen