Kompanija Economist Intelligence Unit objavila je Indeks sigurnih gradova koji rangira 60 gradova na osnovu 76 pokazatelja sigurnosti – u kompletnoj infrastrukturi, digitalnom životu, ličnoj bezbjednosti, zdravstvu – jednom rječju pripremljenosti za pandemiju.

Mjere predostrožnosti zbog pandemije su učinile da gradovi budu još oprezniji u pogledu zdravstvene zaštite i sveukupne sigurnosti kako bi bolje zaštitili svoje stanovništvo.

Na vrhu liste se nalaze Kopenhagen, Toronto, Singapur, Sidnej i Tokio.

Stanovnici tih gradova podijelili su svoja iskustva kako su promjene uzrokovane pandemijom gradove učinile sigurnijim i otpornijim i šta putnici još treba da znaju da bi bili sigurni kada se odluče da posjete neke od ovih gradova.

Kopenhagen

Na vrhu indeksa, danski glavni grad rangiran je posebno dobro zbog indeksa ekološkog razvoja, koji mjeri održivost, kvaliteta vazduha, upravljanje otpadom i pokrivenost urbanih šuma.

Posljednji faktor je apsolutno uticao na to kako su se grad i njegovi stanovnici nosili s ograničenjima pandemije, koja su u potpunosti ukinuta od septembra 2021. godine.

“Parkovi i zelene površine, kao i vodeni putevi bili su popularni tokom pandemije. Stanovnici Kopenhagena su se šetali kupujući hranu za ponijeti i uživajući u mnogim gradskim prostorima”, rekao je stanovnik Kopenhagena Asbjørn Overgaard, izvršni direktor neprofitne organizacije Copenhagen Capacity.

Toronto

Najveći kanadski grad zauzeo je drugo mjesto u indeksu ukupne sigurnosti, s dobrim rezultatima u infrastrukturi i sigurnosti okoline. Stanovnici ističu inkluzivnu kulturu koja cijeni ciljanu komunikaciju u zajednicama, posebno kada je u pitanju svijest o vakcinaciji i usvajanje novih društvenih formi.

Stanovnik Toronta Farida Talaat ukazuje na to kako je grad pokrenuo niz programa vakcinacije specifičnih za zajednicu kako bi grad učinio sigurnijim.

Plan za vakcinaciju kod kuće djelovao je tako da je osigurao prve doze stanovnicima koji nisu mogli da napuste svoje domove.

Mještani se također osjećaju sigurno zbog duge gradske istorije multikulturalnosti.

“Tipična skupina ljudi vjerovatno ima ljude različitih etničkih grupa, seksualnih orijentacija i religija. Toronto je grad otvorenog uma u kojem se možete osjećati sigurnim i biti ono što jeste”, rekao je Filipe Vernaza, koji živi u gradu od 1998. godine

Singapur

Na drugom mjestu po digitalnoj bezbjednosti, zdravstvenoj bezbjednosti i sigurnosti infrastrukture, Singapur je iskoristio te prednosti kako bi se brzo kretao tokom ranih dana pandemije te je brzo uveo digitalni nadzor i praćenje kontakata.

Zemlja se takođe može pohvaliti jednom od najviših svjetskih stopa vakcinisanosti (trenutačno 80 osto), ali sve to još uvijek zahtijeva strogo praćenje kontakata s obzirom na nove varijante.

“Prije nego što mogu da uđu u zgrade ili prostorije, svi stanovnici moraju da skeniraju svoj TraceTogether token ili mobilnu aplikaciju za SafeEntry prijave. Ovo omogućava vlastima da brzo pronađu pojedince koji su mogli da se pomiješaju sa zaraženima ili da stupe u kontakt s njima kako bi se odredio karantin”, rekao je stanovnik Singapura Sem Li, koji vodi istoimeni blog o putovanjima.

Sidnej

Najveći australijski grad je među prvih 10 po zdravstvenoj bezbjednosti. Australija je bila jedna od prvih zemalja koja je u potpunosti zatvorila svoje granice tokom pandemije i zadržala je stroge mjere izolacije s porastom broja slučajeva.

Stopa smrtnosti od kovida 19 po glavi stanovnika u Australiji i dalje je jedna od najnižih u svijetu. Kada vakcinacija u Novom Južnom Velsu dosegne 70 odsto, očekuje se da će mnoga od tih ograničenja biti ukinuta, a međunarodne granice će se otvoriti u novembru.

“Zaista se nikada nisam osjećala tako sigurnom u zemlji kao sada kada živim u Sydneyu”, rekla je Chloe Scorgie, osnivačica australijske veb stranice za putovanja Passport Down Under, koja se prvi put preselila u Sydney 2018. godine.

Grad je takođe bio na prvom mjestu što se tiče digitalne bezbjednosti.

Tokio

Glavni grad Japana zauzeo je peto mjesto u ukupnom indeksu i na samom je vrhu indeksa zdravstvene sigurnosti, koji mjeri činioce kao što su univerzalna zdravstvena zaštita, spremnost na pandemiju, očekivani životni vijek, mentalno zdravlje i smrtnost od kovid 19.

Iako je broj oboljelih porastao tokom Olimpijskih igara, stope su dramatično pale jer je broj vakcinisanih dosegao gotovo 60 odsto stanovništva. U svjetlu pozitivnih vijesti, Japan je najavio postupno ukidanje ograničenja od kraja septembra 2021.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakPet začina za dugovječnost
Naredni članakFord ima problem da privuče kupce sa električnim modelima