U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Ovaj zakonski prijedlog, koji su u parlamnetarnu proceduru uputili poslanici Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez, podrazumijeva ukidanje akciza na sve vrste goriva na period od šest mjeseci.

Gorivo bi bilo jeftinije za 35 do 40 feninga.

Ukidanje akciza odnosi se na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Po isteku šest mjeseci, ostavljena je mogućnost Savjetu ministara da svojom odlukom produži za tri mjeseca definisani iznos akcize.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago.

Kolegijum Predstavničkog doma danas je pred početak sjednice uz ovaj zakonski prijedlog uvrstio i mišljenje Komisije za finansije i budžet, koja nije prihvatila principe Prijedloga zakona.

Na sjednicama Komisije za finasije i budžet i Ustavnopravne komisija juče su usvojeni zaključci kojim se Savjet ministara zadužuje da prilikom izrade budžeta iznađe način kako da se povećaju najniže plate u institucijama na nivou BiH.

Špago je u obrazloženju svog prijedloga naveo da je Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH utvrđen nesrazmjeran odnos u koeficijentima i platama, od najniže do najviše plate.

On je naveo da ovaj zakonski prijedlog podnosi kako bi se uravnotežile plate budžetskim korisnicima.

Na dnevnom redu sjednice su i izvještaji komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevima poslanika Denisa Zvizdića da se izmjene Zakona o zastavi BiH i izmjene Zakona o sportu BiH razmatraju po hitnom postupku.

Pred poslanicima će se naći i izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2021. godinu i izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, kao i informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za period od januara do decembra 2021. godine.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o davanju saglasnosti za nekoliko međunarodnih ugovora i sporazuma.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakRedovna snabdjevenost tržišta namirnicama; Poljoprivrednici mogu da računaju na podsticaje (VIDEO)
Naredni članakDodik: Šmit je nelegalan, ne poznaje situaciju i može samo da kleveće (VIDEO)