Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je danas u Sarajevu raspravu o Izvještaju Zajedničke komisije oba doma parlamenta o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Ovaj zakonski prijedlog, koji su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici SDP-a Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez, podrazumijeva ukidanje akciza na sve vrste goriva na period od šest mjeseci.

Tokom rasprave, Magazinović je podsjetio da je ovaj zakon predložen u martu prošle godine, a da su cijene goriva i danas otprilike na istom nivou.

Prema njegovim riječima, i entitetske vlade dale su tada podršku ovom prijedlogu.

Usvajanjem pomenutog zakona gorivo bi bilo jeftinije za 35 do 40 feninga.

Ukidanje akciza odnosi se na dizel-gorivo i ostala gasna ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni gas za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Ovim prijedlogom, po isteku šest mjeseci, ostavljena je mogućnost Savjetu ministara da svojom odlukom produži za tri mjeseca definisani iznos akcize.

Magazinović je dodao da je Dom naroda ranije usvojio različitu odluku u odnosu na Predstavnički dom jer je tražio rok kraći od šest mjeseci.

On smatra da je prošli saziv Sajeta ministara propustio priliku da on mjesto parlamenta predloži izmjene ovog zakona.

Magazinović je pozvao poslanike da podrže usaglašeni tekst ovog zakona, kao i delegate u Domu naroda da urade isto.

Poslanik Branislav Borenović /PDP/ ponovio je kritike na račun prošle vlasti jer nije donijela izmjene Zakona o akcizama.

Borenović je rekao da će poslanici iz PDP-a, SDS-a i Za pravdu i red glasati za ukidanje akciza na rok od šest mjeseci.

“Ovo je i nadstranačko i nadentitetsko i nadnarodno pitanje, jer se direktno tiče svih građana u BiH, uključujući i privrednike i poljoprivrednike”, smatra Borenović.

Poslanik Midhat Čaušević /SDA/ rekao je da će ova stranka i ovaj put, iako je u opoziciji, ponovo podržati predložene izmjene Zakona o akcizama, kao što je to uradila i prošle godine kada je bila u vlasti.

Poslanik Zlatko Miletić /NES – Za nove generacije/ pitao je kako je utrošen novac prikupljen od akciza, jer ne vidi novoizgrađene moderne puteve u BiH.

I poslanik Darko Babalj /SDS – PDP- Za pravdu i red/ zauzeo se za donošenje izmjena Zakona o akcizama, odnosno konačno smanjenje cijene goriva.

O idućim tačkama dnevnog reda nije vođena rasprava, a Kolegijum Predstavničkog doma o njima nije postigao saglasnost.

Riječ je o Izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu poslanika Denisa Zvizdića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH po hitnom postupku, Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu poslanika Denisa Zvizdića za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH po hitnom postupku, Izvještauj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Izvještaju o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2021. godinu i finansijski plan BHRT-a za 2022. godinu sa pratećim mjerama i efektima tih mjera.

Riječ je i oIzvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Izvještaju o realizaciji programa BHRT-a za 2021. godinu i Programski planovi BHRT-a za 2022. godinu i Izvještaju o primjeni Јedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH. Podnosilac je Ministarstvo pravde u Savjetu ministara.

Nakon ove rasprave, predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić dao je pauzu za ručak.

Sjednica bi trebalo da bude nastavljena u 15.30 časova.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakSastali se Dodik i Vučić; Predsjednik Srbije najavio posjetu Srpskoj
Naredni članakVulić: Turkovićeva radila na stvaranju islamske BiH