Direktor Јavne ustanove Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović ocijenio je kao nevjerovatan diplomatski skandal lažno predstavljanje njemačkog građanina i diplomate Kristijana Šmita, koji je kršio zakone i Ustav BiH, uz aktivnu podršku njemačkih institucija.

Pavlović je rekao da se stiče utisak da njemačka politika nije promijenila svoj odnos prema stanovništvu i teritorijama u ovom dijelu Evrope, pa samim tim ni prema Srbima, koje i dalje smatra nižom rasom kojom treba oni da upravljaju kao superiorna rasa.

– Dokaz za to je i njemačko slanje svoga političara u BiH, koji je dokazani pripadnik okorjelih nacističkih struktura i organizacija u Njemačkoj, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik – naglasio je Pavlović.

Prema njegovim riječima, ono što je pretpostavljano kao velika vjerovatnoća o Šmitu juče je i potvrđeno.

– Naime, njemački građanin i diplomata Šmit je ulazio u BiH više puta i kršio zakone i Ustav BiH uz aktivnu podršku njemačkih institucija. Ovo je šokantno saznanje i veoma zabrinjavajuće u svjetlu rezultata razornog djelovanja njemačke politike u 20. vijeku na ovim prostorima. Ovo je nevjerovatan diplomatski skandal i urušavanje suvereniteta BiH, ako on uopšte postojin – poručio je Pavlović.

Pavlović je podsjetio da je Njemačka politika na ovim prostorima u 20. vijeku prouzrokovala stravične zločine i masovna milionska stradanja naroda, a naročito Srba.

– Posljedica njemačkog razornog djelovanja na ovim prostorima je i genocid nad Srbima u NDH za koju snose direktnu odgovornost. Uzrok ovakvom djelovanju njemačke politike je, između ostalog, rasna idelogija, koja je Slavene uopšte, te i Srbe smatrala nižom rasom koja ne može sama da stvara civilizaciju ni državu, te potrebuje višu rasu /njemačku, naravno/ da joj organizuje egzistenciju, ali u ulozi robova i slugu više rase, odnosno njemačke države – naveo je Pavlović za Srnu.

On je istakao da se danas zna da je Njemačka najdirektnije odgovorna za razbijanje druge Јugoslavije i krvave građanske ratove sa ogromnim brojem ubijenih i strašnim ekonomskim i privrednim uništenjem bivših republika, a današnjih država.

ZAŠTO ЈE NjEMAČKA VLADA UKLjUČENA U RUŠENjE INSTITUCIЈE PREDSЈEDNIKA SRPSKE?

Postavlja se, dodao je on, veoma važno pitanje – zašto je Njemačka vlada uključena u rušenje institucije predsjednika Republike Srpske, a samim tim i samog entiteta kroz podršku njihovom diplomati Šmitu, da se lažno predstavlja u BiH i ruši njenu dejtonsku strukturu?

– Govorimo o međunarodnom dokumentu velike važnosti. Da li to Njemačka pokušava da ponovo ovdje izazove nestabilnost i sukobe preko svoga diplomate koji ilegalno boravi u BiH, a kome njemačke zvanične strukture obezbjeđuju oružanu pratnju i diplomatsku podršku – upitao je Pavlović.

On je konstatovao da se do ovog trenutka zvanična Njemačka nije ogradila od nezakonitog i protivustavnog djelovanja svoga građanina i diplomate Šmita u BiH.

– Što se tiče pokušaja jednog Nijemca, pripadnika nacističkih struktura, da uruši instituciju predsjednika Republike Srpske i prisili nas na poslušnost i služenje “pripadnicima više rase”, naš odgovor je uvijek isti. Republika Srpska je nastala 9. januara 1992. godine kao srpsko NE novom genocidu i odbranjena u Odbrambeno-otadžbinskom ratu uprkos Nato bombardovanjima i ratovanju na strani onih koji su htjeli da konačno riješe srpsko pitanje. Mi svoju slobodu, odnosno Republiku Srpsku, nastavljamo braniti i graditi svim raspoloživim sredstvima – rekao je Pavlović.

POZIV MEDIЈIMA DA ISPITAЈU NjEMAČKE NADLEŽNE INSTITUCIЈE

– Vjerujem da bi naši mediji imali zanimljivih pitanja za njemačke nadležne institucije, članove Saveznog parlamenta te časne i odgovorne političare i političke stranke u Njemačkoj, koje se bore protiv totalitarizma i povampirenog nacizma. Ukoliko se neko od medija odluči na takve korake, kod nas na veb strani postoje svi materijali o nacističkog sagi Šmita, na engleskom i ruskom jeziku – naveo je Pavlović.

Pavlović je podsjetio na ranija saopštenja u vezi sa Šmitom https://cdpirs.org/pavlovic-smit-pokusava-da-zavrsi-posao-ideoloskih-i-politickih-predaka/ i informacijama https://cdpirs.org/kristijan-smit-dughovi-iz-proslosti/ koje je CDPI dostavio institucijama i javnosti.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je juče da su provjere pokazale da je Kristijan Šmit nelegitiman i da zapravo u BiH predstavlja Njemačku, a ne UN.

Nešić je pozvao Tužilaštvo BiH da hitno sprovede istragu o nelegalnom i lažnom predstavljanju Šmita kao visokog predstavnika u BiH i njegovim aktivnostima, te da o rezultatima obavijesti javnost.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakU Srpskoj rođena 31 beba; U Doboju rođene četiri bebe
Naredni članakStevandić: Početak suđenja Dodiku – početak kraja laži i nametanja