Završena je sedma redovna sjednica Narodne skupštine. Usvojeni su, između ostalog, Nacrt zakona o imunitetu.

Za ovaj akt glasalo je 47 poslanika, a niko nije bio protiv i niko uzdržan.

U obrazloženju ovog akta navodi se da je razlog za donošenje Nacrta zakona u činjenici da postojeće zakonsko rješenje, koje je 6. oktobra 2002. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik, ostavlja mogućnost vođenja krivičnih postupaka protiv najviših nosilaca izvršne vlasti, čime se utiče na nezavisnost i funkcionisanje izvršne vlasti.

Ovaj nacrt zakona biće upućen u javnu raspravu od 30 dana.

Poslanici su usvojili i Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi čiji je cilj efikasnije i ekonomičnije sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj.

Ovaj akt biće upućen u javnu raspravu od 30 dana.

U danu za glasanje usvojeni su i Nacrt zakona o lovstvu, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom režimu izvršenja kazne zatvora.

Parlament Srpske usvojio je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima u kojem se kao cilj navodi podsticanje privrednog razvoja Srpske stvaranjem stimulativnog pravnog okvira za ulaganja u oblast geoloških istraživanja, a ovaj akt biće upućen u javnu raspravu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Srpskoj čiji je cilj unapređenje i razvoj ove proizvodnje kao djelatnosti od strateškog interesa.

Oblast proizvodnje naoružanja i vojne opreme do sada nije bila normativno uređena u Republici Srpskoj, te se ovim zakonom prvi put uspostavlja sveobuhvatni i kvalitetni pravni okvir, a proizvodnja naoružanja i vojne opreme biće uređena kao djelatnost od strateškog interesa.

Poslanici su usvojili Zakon o elektronskom novcu kojim se uređuje pojam elektronskog novca i poslovi izdavanja, dok će korist od primjene ovog zakonskog rješenja imati domaći poljoprivrednici.

U danu za glasanje usvojene su i izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednim zadrugama, izmjene i dopune Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o ugostiteljstvu.

Narodna skupština izabrala je Draženku Јanjanin, diplomiranog ekonomistu iz Banjaluke, za direktora Agencije za osiguranje Republike Srpske, na period od pet godina, a Borka Tomecića, diplomiranog pravnika sa položenim pravosudnim ispitom, za zamjenika pravobranioca Republike Srpske u Odjeljenju za privredu i eksproprijaciju, na period od četiri godine.

Za članove Savjeta nacionalnih manjina izabrani su: Zorka Vračar Јaničić, Marženka Andulajević, Rozela Montibeler, Irena Đorđević, Slaven Grbić, Јela Mitrovski, Igor Kanjski, Elvis Mujkić, Nataša Olenjuk Nogo, Јanko Šimon, Bernarda Pleša i Danijela Leščen.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakPojačana frekvencija vozila na ulazu na pet prelaza
Naredni članakDodik: BiH ide u raspad, Srpska ima sve odluke potrebne za samostalnost