Narodna skupština Republike Srpske razmatraće sutra u nastavku zasjedanja Nacrt strategije borbe protiv korupcije u Srpskoj od 2018. do 2022. godine, čiji je cilj jačanje pravnog i institucionalnog okvira u ovoj oblasti.

U dokumentu se ističe da je neophodno stvoriti pretpostavke za aktivno učešće pojedinaca i organizacija u efektivnoj realizaciji politika, programa i mjera za borbu protiv korupcije, te ojačati povjerenja građana u institucije.

“Vizija Strategije jeste aktivan angažman svih releventnih učesnika u borbi protiv korupcije u Republici Srpskoj da bi bio smanjen stepen korupcije u svim sferama društva, dalje socio-ekonomske reforme i razvoj Srpske, minimalna tolerancija koruptivnog ponašanja, njeno proaktivno otkrivanje i efikasno procesuiranje”, navodi se u Strategiji.

Ciljevi dokumenta su jačanje pravnog i institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije, efektivnije iskorištavanje postojećih kapaciteta i unapređenje saradnje u detekciji i procesuiranju koruptivnih djela, te jačanje transparentnosti i integriteta javnog sektora.

U nastavku 23. redovne sjednice poslanici će razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku.

Poslanici će razmatrati i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju.

Nastavak sjednice zakazan je u 10.00 časova.

U trećem dijelu 23. redovne sjednice, koji je okončan u četvrtak 22. februara, poslanici su usvojili Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakon o gasu, Zakon o stranim ulaganjima, Zakon o banjama i Zakon o hemikalijama.

Izvor: Srna

Prethodni članakUmjetnička galerija Centra za kulturu: “Ankina rana” promocija romana
Naredni članakRaste broj novih državljana u Austriji, najviše iz BiH