Advokat Igor Pantelić ocijenio je da će se besmisleni proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH završiti vrlo brzo u korist Dodika i Srpske, jer nijedan normalan sudija koji je diplomirao prava i ima neku praksu ne smije da po ovako manjkavoj i besmislenoj optužnici donese odluku da nekoga oglasi krivim.

– Ovo će biti završeno tako što će se donijeti oslobađajuća presuda i to je kraj – istakao je Pantelić gostujući u epizodi podkasta “Granica postoji” koja će biti emitovana danas.

Pantelić je ukazao na to da su Srbi vrlo trpeljiv, otvoren i topao narod, koji ima dug fitilj, koji kada dogori – onda nema nazad.

– Godina je 2024, a bavimo se besmislom. Besmisao koji se zove da jedna osoba, jedno fizičko lice u pravnom smislu, donosi zakone svojom odlukom. To je granica između smisla i besmisla, između normalnosti i nenormalnosti, razuma i ludosti  -rekao je Pantelić.

On je istakao da je to začarani besmisleni krug, koncept inkvizicije jer u postupcima inkvizicije, kada je suđeno Galileu Galileju i ostalim slobodomislećim ljudima, postojao je model “kadija te tuži, kadija ti sudi”, a treba se braniti.

Pantelić je ukazao i na rekordnu brzinu u procesu protiv Dodika pred Sudom BiH. “To je toliko očigledna besmislena brzina sa razdvajanjem i spajanjem postupka… Slučaj Dodik pred sudom je David Štrbac 20. veka”, naveo je Pantelić i ponovio da će presuda biti oslobađajuća.

On je podsjetio da predsjednik Dodik kaže da Sud BiH za njega ne postoji, da je on samo fikcija i da priznaje samo sud svog naroda.

– Biće oslobađajuća presuda, ali čak i da bude nekim čarobnim štapićem osuđujuća, to je nebitno. Republika Srpska uvek ima plan B – naglasio je Pantelić.

On je naveo da će se ovaj slučaj proučavati u cijelom regionu u kontekstu besmisla i da svi misleći ljudi u Republici Srpskoj i Srbiji treba da se udruže i stvore dobar odbrambeni front uz pomoć međunarodnih prijatelja.

Pantelić je istakao da je važno razmatrati u kom pravcu cijela ova zajednica sa tri konstitutivna naroda ide i poručio da je budućnost BiH u Evropi na principima BENELUKS-a.

On je naveo da bi Hrvati mogli da imaju “Republiku Herceg Bosnu”, druga da bude ta “Centralna Bosanska Republika”, dok je Republika Srpska već definisana i funkcioniše. “To su vam te tri države koje čine BENELUKS, a on je osnova EU, koji je još 1944. stvorio svoju osnovu i on je sada u temelju EU”, naveo je Pantelić.

Komentarišući prijetnje američke Ambasade, Pantelić je rekao da svaki predstavnik međunarodne zajednice može da zastupa svoj stav, a Republika Srpska treba da bude proaktivna i izlobira da se predstavnici BENELUKS-a uključe.

– Republika Srpska je realnost, ona je iskovana u teškim borbama i žrtvama. Srpska će sigurno oformiti međunarodni ekspertski tim pravnika i profesora koji će obraditi temu imovine – rekao je Pantelić i podsjetio da će Mađarska, u drugoj polovini ove godine, predsjedavati EU i da je to trenutak za mnoge aktivnosti do tada.

Govoreći o Ustavnom sudu BiH, Pantelić smatra da bi najidealnije bilo da tri konstitutivna naroda daju svoje predstavnike, po dvojicu sudija.

– Trebalo bi da sa Hrvatima insistiramo da se to poslije 30 godina razriješi. Ali moramo da damo i plan B. A taj plan bi bio, ako treba, pošto Sud u Strazburu imenuje troje sudija, neka to budu sudije iz zemalja BENELUX-a jer te tri zemlje znaju šta je suživot i kakvi su modeli rešavanja – rekao je Pantelić.

Pantelić je govoreći o 9. januaru – Danu Republike Srpske, za koji je Ustavni sud BiH rekao da je neustavan, istakao da je ta odluka Ustavnog suda besmislena i neizvršiva jer je svaki dan neki svetac.

– Pa da te sudije, ne znam kako su glasale, nisu uzele kalendar i pogledale – danas je Krstovdan, sutra je Bogojavljenje. Pa svaki dan je neki svetac – naveo je Pantelić.

On je dodao da je proslava Dana Republike – 9. januara u Banjaluci, kojoj je prisustvovao, bila spektakularna i veličanstvena u cijeloj Srpskoj, te je zahvalio Dodiku i organizatorima, dodajući da će doći na obilježavanje i iduće godine.

– Republika Srpska se ne slavi samo 9. januara, ona se slavi 365 dana u godini – poručio je Pantelić.

Podkast “Granica postoji” emituje se svakog petka i nastavak je aktivnosti podrške institucijama Republike Srpske iskazanim kroz narodne proteste koji su 17 puta organizovani na granici između Srpske i susjedne FBiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakCvijanović na Samitu Pokreta nesvrstanih u Kampali
Naredni članakCvijanović sa Dačićem u Ugandi