U okviru projekta “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća”, koji sufinasiraju EU i Vlada Njemačke, potpisan je Memorandum o razumijevanju između Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju /GIZ/ i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu u BiH, čime je ozvaničena saradnja i podrška razvoju platforme digitalnog identiteta za biometrijsku autentifikaciju.

Kako se ističe u saopštenju, ovom podrškom planirano je da se platforma integriše sa postojećim centralnim IDDEEA sistemom za biometrijski registar i registar podataka o identitetu, kao i sa postojećim centralnim IDDEEA sistemom za izdavanje elektronskih certifikata i kreiranje digitalnih potpisa u oblaku, a platforma digitalnog identiteta pružaće ključne usluge za elektornski potpis i e-novčanik.

– Projekat “Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima” podržava razvoj i primjenu različitih digitalnih rješenja i usluga za poboljšanje konkurentnosti poslovanja u BiH. U tom smislu e-potpis je ključni korak ka digitalizaciji poslovanja i može biti osnova za različite digitalne usluge koje razvija privatni sektor – na primjer u oblasti e-trgovine ili raznih platformskih rješenja. Stoga smo veoma zahvalni na saradnji sa IDDEEA-om, na implementaciji e-potpisa, gdje će naš projekat dati podršku u inicijalnoj fazi – rekla je programski menadžer u GIZ-u Eva Naher.

U saopštenju se navodi da je tom prilikom direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH- IDDEEA Almir Badnjević istakao kako je cilj da se olakša pristup elektronskim uslugama građanima, čime se, osim unapređenja efikasnosti administrativnih procesa, podstiče i digitalna inkluzija i ekonomski razvoj.

– Radujemo se našoj prvoj saradnji sa GIZ-om. Sretni smo da je još jedan međunarodni partner, kao što je GIZ prepoznao naš rad i potencijal našeg projekta i odlučio pružiti podršku IDDEEA BiH. Ova podrška će biti od velike važnosti u ubrzanju procesa uvođenja elektronskih usluga, čime će se omogućiti našim građanima da brže i efikasnije koriste moderne tehnologije u svakodnevnom životu – rekao je Badnjević.

Projekat “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća” ima za cilj stvaranje povoljnog okruženja za tehnološku transformaciju ovih firmi u konkurentnim sektorima, kroz bolji pristup inovativnim tehnologijama, vještinama i uslugama.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakUniverzitet u Banjaluci napredovao na “Vebometriksovoj” listi
Naredni članakKoliko će koštati nova Lancia Ypsilon