Važno je obratiti pažnju na to kako funkcionišu naše razmišljanje i pamćenje, jer sve promjene mogu uticati na budućnost.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), starost je najznačajniji faktor rizika za demenciju. Žene su u većem riziku od razvoja bolesti, ali poznavanje znakova i simptoma može pomoći ljudima da dobiju tretman koji im može poboljšati kvalitet života.

“Nešto što bi moglo iznenaditi ljude jeste da je depresija faktor rizika za demenciju”, kaže neuropsiholog Džesika Koldvel, direktorka Centra za prevenciju Alchajmerove bolesti na Klivlendskoj klinici.

Nedavna istraživanja podržavaju izjavu doktorke Koldvel. Na primjer, metaanaliza iz 2023. u medicinskom časopisu The Journal of Neuropsychiatry otkrila je da skoro 9% svih novih slučajeva demencije i skoro 11% dijagnoza Alchajmerove bolesti mogu biti povezani s depresijom. Autori su ovu vezu nazvali “kompleksnim, zabrinjavajućim pitanjem”.

Međutim, dr Koldvel kaže da se ova depresija razlikuje od onoga što ljudi mogu iskusiti ranije u životu.

“To je vrsta depresije koja se prvi put pojavljuje u starosti. Depresivno raspoloženje može biti znak da se mozak menja ili faktor rizika da se mozak promeni kasnije”, primetila je ona.

Simptomi depresije u starosti su, na primer, poremećaj sna i gubitak interesovanja za skoro sve aktivnosti. Moraju biti prisutni skoro ceo dan, svaki dan, najmanje dve nedelje.

Gubitak sluha je takođe faktor rizika za demenciju. Ostali simptomi demencije uključuju gubitak pamćenja, gubitak osjećaja za vrijeme, slabost na jednoj strani tijela, gubitak osjećaja, iznenadnu konfuziju i promjene vida.

Foto: nezavisne.com/Arhiva

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKuhinja na točkovima: Stigao auto sa peći za picu (FOTO)
Naredni članakOva hrana izaziva hronična nesanicu