BANJALUKA, Radnici u realnom sektoru Republike Srpske ne mogu se nadati značajnijem rastu plata u ovoj godini s obzirom na to da uskoro neće doći do poreskog rasterećenja, koje je za poslodavce bio jedan od osnovnih uslova kako bi ih povećali.

“Do kraja juna očekujemo da zakoni budu u formi nacrta u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a usvajanje krajem godine, da bi na snagu stupili od 1. januara 2019. godine”, kazao je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, nakon prve konstitutivne sjednice Implementacionog odbora Vlade RS i poslodavaca.

Škrebić je rekao kako ozbiljnija poreska reforma nije moguća bez povećanja stope PDV-a, za šta će trebati saglasnost na nivou BiH.

“Povećanje PDV-a od dva odsto bi omogućilo smanjenje poreza i doprinosa na onaj nivo prije svjetske ekonomske krize, a to je 52 odsto na neto platu”, kazao je Škrebić.

On tvrdi kako su pojedini poslodavci ipak povećali plate radnicima.

“Do nekog blagog povećanja je ipak došlo u realnom sektoru. To povećanje je veoma malo, ali dosta mojih kolega u realnom sektoru je za deset odsto povećalo plate od nove godine”, kazao je Škrebić.

Inače, poslodavci su s Fondom zdravstva RS u fazi potpisivanja protokola kojim će se Fond obavezati da će do 30. juna izmiriti svoja dugovanja uz redovnu isplatu tekućih obaveza, a riječ je o dugu od oko devet miliona maraka, od kojih će se jedan dio kompenzovati.

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, koja je predsjednik Implementacionog odbora, kazala je kako je većina mjera definisana akcionim planom koji su potpisali s poslodavcima za prvi kvartal realizovana.

“Vlada RS je posvećena politikama definisanim memorandumom s ciljem da se rastereti privreda i poboljša položaj radnika i poslodavaca, ali i da se zaustavi trend odlaska radne snage”, kazala je Golićeva.

Implementacioni odbor imenovan je rješenjem Vlade 15. januara, s ciljem praćenja realizacije mjera definisanih Memorandumom o zajedničkim politikama zaključenim između Vlade i Unije udruženja poslodavaca u decembru prošle godine.

Memorandum o zajedničkim politikama obuhvata oporavak privrede, fiskalnu konsolidaciju i reformu javnog sektora.

Oporavak privrede podrazumijeva smanjenje oporezivanja rada, podršku kroz podsticaje, reformu finansiranja dječje zaštite, refundaciju duga po osnovu bolovanja, kao i problem likvidnosti privrede.

Fiskalna konsolidacija obuhvata pitanja sive ekonomije, reformu podsticaja, kao i reformu direktnih poreza, dok reforma javnog sektora predviđa problem obrazovanja, reformu Zavoda za zapošljavanje, promjenu načina finansiranja zdravstva i reformu inspekcija.

U Implementacionom odboru, pored Srebrenke Golić i Dragutina Škrebića, su i Zoran Tegeltija, ministar finansija, Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva, Dragica Ristić, direktor Privredne komore, i Saša Trivić potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca.

Nezavisne

Prethodni članakNastavak suđenja za svirepo ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića
Naredni članakOtkazana aukcija trezorskih zapisa RS