Savjetuje se da brašno uvijek čuvate na tamnom i suvom mjestu, u hermetički zatvorenoj posudi.

Ako ga zaštitite od svjetlosti, vazduha i vlage, može duže ostati svježe. Ako kupujete veću količinu brašna, vrijedi sipati malo u posebnu posudu.

Poenta je da često otvaranje pogoršava njegovu izdržljivost. Bilo bi dobro da imate jednu posudu za skladištenje veće količine brašna, a drugi za redovnu upotrebu. Naravno, prije nego što prespete brašno, uvjerite se da je posuda suva i čista.

Postoji jedna stvar koju bi trebalo da uradite da biste se zaštitili od moljaca, a to je da odmah nakon kupovine brašno stavite u zamrzivač na dva dana. Zvuči čudno, ali na ovaj način ćemo ubiti sva jaja crva koja su se možda našla u njemu. Nisu svi svjesni, ali ih često donosimo u proizvodima iz prodavnice. Niska temperatura će ih ubiti.

Neki ljudi preporučuju čuvanje brašna u zamrzivaču ili frižideru. Takođe, dobra je ideja da brašno držite u vakuumskom pakovanju. U njega možete staviti i lovorov list. Neće promijeniti ukus ili miris, ali će odbiti štetočine.

Čuvanje brašna u papirnim ili platnenim kesama nije dobra ideja. Rizik od napada štetočina ili brzog propadanja je veći. Ni papir ni tkanina ne štite od vlage, što može dovesti do grudvanja brašna. Vakuumska posuda ili obična tegla sa navojnim zatvaračem je mnogo bolji izbor, prenosi Brba.me.

Foto: Nezavisne novine/Ilustracija/Arhiva

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakZašto citruse ne bismo trebali jesti nakon obroka
Naredni članakSloga Meridian savladala poljskog prvoligaša: Jagodić zadovoljan (FOTO)