Godine 2020. Amazon je predstavio svoju Ring Always Home Cam – leteću sigurnosnu kameru dizajniranu da pretražuje vašu kuću kako bi provjerila je li sve u redu i da se ne događa ništa neobično.

Ideja koja stoji iza kamere Ring (koja je u biti mali dron, ali se tako ne zove) je da ostaje nepomična dok ne detektuje bilo kakve smetnje u vašoj kući dok ste vani.

Ako pronađe bilo kakve probleme, primićete upozorenje na svom pametnom telefonu da gledate snimak uživo i dešifrujete postoji li bezobrazni lopov koji pokušava provaliti ili ga je pas samo pokrenuo.

Na veb stranici Ring, inovativna tehnologija opisana je kao: “Sigurnost u zatvorenom prostoru sljedeće generacije. Ova autonomna sigurnosna kamera u zatvorenom prostoru radi s Ring Alarmom i leti na unaprijed odabrane lokacije tako da možete jednostavno provjeriti svoju kuću.

“Dizajnirani imajući na umu privatnost, motori čak i ne bruje tokom leta – to je privatnost koju ‘možete čuti’.”

Iako se smatra da je kućna sigurnost ‘sljedećeg nivoa’, proizvod zapravo radi samo na jednom nivou vaše kuće i ne može ići gore ili dole stepenicama.

Međutim, implikacije uređaja na privatnost zabrinule su neke ljude.

Ben Vud, iz konsultantske kuće “CCS Insight”, rekao je za “BBC” : “Always Home Cam je nevjerovatno ambiciozan uređaj koji će mnogim potrošačima izgledati kao nešto iz naučno-fantastičnog filma.

“Očekujem da će izazvati veliko zanimanje tehnoloških entuzijasta koji su obično ljudi koji prvi prihvataju tehnologiju pametne kuće. Međutim, takođe je vjerovatno da će izazvati veliku raspravu o privatnosti i budućoj ulozi tehnologije u kući.”

Ring je od tada odgovorio na zabrinutost, razuvjeravajući ljude o njihovim brigama o privatnosti.

Foto: PrintScreen/Twitter

Izvor: SRNA

Prethodni članakU Italiji 40 odsto automobila starije od 15 godina
Naredni članakOvo smo najviše guglali tokom 2023. godine