ISTOČNO SARAJEVO – Očekuje se da bi otrovne materije taložnika otpadnih voda Fabrike “Sisecam soda” iz Lukavca sutra mogle da stignu rijekom Bosnom do Doboja, rekao je Srni portparol Republičke uprave civilne zaštite Željko Stojanović.

On je potvrdio da su otrovne materije rijekom Sprečom danas već stigle do Petrova.

Ističući da su pripadnici Republičke uprave civilne zaštite uradili sve što je iz njihove nadležnosti, Stojanović je rekao da inspektori Inspektorata za vode Republike Srpske uzimaju uzorke na terenu i da se očekuje šta će reći iz tog inspektorata i Javne ustanove Vode Republike Srpske.

On je ponovio apel građanima da ne koriste vodu iz rijeke Spreče, kao i iz rijeke Bosne za navodnjavanje i tehničke namjene do daljeg, dok nadležne skužbe Republike Srpske koje su zadužene za vode ne preduzmu potrebne aktivnosti i ne daju svoje mišljenje.

Prema njegovim riječima, sve lokalne zajednice nizvodno od Doboja su obaviještene, a opštinske civilne zaštite preduzimaju poslove iz svoje nadležnosti.

bijelo_moreU Fabrici “Sisecam soda” iz Lukavca juče je pukao nasip, pa je istekla veća količina tečnosti sa taloga Bijelog mora, koja je poplavila poljoprivredno zemljište i izlila se u rijeku Spreču.

(IZVOR: SRNA)

Prethodni članakUPOZORENJE CIVILNE ZAŠTITE ZA GRAD DOBOJ !
Naredni članakTrovanje rijeke Spreče (VIDEO)