BMW već neko vrijeme najavljuje veliku električnu revoluciju. Produkcijska vozila na novoj platformi Neue Klasse su sve bliža realizaciji, o čemu svjedoči i novi električni SUV koncept, Vision Neue Klasse X.

Koncept je najava serijskog SUV modela koji će zamijeniti aktuelni električni iX3, inače baziran na konvencionalnom X3.

U planu je da novi model u proizvodnju uđe 2025. godine, a BMW tvrdi da je ovaj SUV je značajnoj mjeri usklađen sa budućim serijskim vozilom.

U unutrašnjosti očekivano dominira veliki ekran multimedijalnog sistema, ali postoji i jedna novina. Naime, ovaj automobil će imati veliki head up displej koji će se u svojoj osnovi protezati cijelom širinom vjetrobranskog stakla.

Spolja, auto prati klasičnu formu SUV-a, uz savremen dizajn. Po svemu sudeći, najavljuje i povratak znatno manjih, klasičnih BMW “bubrega” na prednjoj maski.

Očekuje se da će produkcijski Vision Neue Klasse X zameniti električni BMW iX3, dok će X3 sa benzinskim, dizel i hibridnim motorima dobiti sopstvenog nasljednika.

Osnovna ideja je nova tehnologija električnog pogona i baterija. BMW najavljuje tehnologiju od 800 volti. Takođe, litijum-jonske baterije sljedeće generacije biće manje i lakše, obezbijediće vozilu domet vožnje od 800 km i 30 odsto brže punjenje, tvrde u bavarskom proizvođaču.

Novi koncept će biti zvanično predstavljen tokom godišnje konferencije BMW grupe, 21. aprila.

Foto: BMW

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakSrpsko-ruski hram – simbol bratskih veza
Naredni članakViber dobija AI ličnog asistenta, pitajte ga za savjet ili najnovije informacije