BIJELJINA, 29. NOVEMBRA /SRNA/ – U Republici Srpskoj saobraćaj se jutros odvija po pretežno vlažnim ili mokrim i klizavim kolovozima, a zbog zasnježenog kolovoza otežano se saobraća preko prevoja Han Pogled i Romanije.
U višim planinskim predjelima i preko prevoja, mostova i na prilazima tunelima, zbog niskih jutarnjih temperatura vozačima se skreće pažnja na poledicu i klizav kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske. 

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina mogući su odroni zemlje i kamenja na kolovoz. Na području Hercegovine povremeno dolazi do jakih udara vjetra. 

Vozačima se savjetuje maksimalno oprezna i sporija vožnja, prilagođena uslovima na putu, a zakonski je obavezno posjedovanja zimske opreme. 

Zastoja i posebnih ograničenja nema, osim na dionicama na kojima je zbog sanacionih radova izmijenjen režim vožnje i regulisan dodatnom saobraćajnom signalizacijom, čije je poštovanje obavezno. 

Zbog izgradnje vijadukta "Mahovljani" na auto-putu Banjaluka-Doboj, dionica Banjaluka-Prnjavor, petlja "Mahovljani", zatvorena je za saobraćaj, a vozači mogu koristiti petlju "Aleksandrovac". 

S ciljem bezbjednog saobraćanja na auto-putu "9. januar", uspostavljen je poseban režim saobraćanja kod petlji "Prnjavor" i "Johovac", kao i na regionalnom putu R-474 i magistralnom M-17. 

Radi izvođenja minerskih radova na magistralnom putu Banjaluka-Crna Rijeka, kod "Male hidroelektrane Bočac", od 14.00 do 14.30 časova doći će do privremene obustave saobraćaja. 

Na dionici magistralnog puta Klašnice-Prnjavor, na području "Đokinog potoka", i na dionici regionalnog puta Prnjavor-Stanari, na području "Prnjavorske petlje", izmijenjen je režim saobraćanja zbog ulaska i izlaska transportnih vozila sa građevinskim materijalom i građevinskih mašina koje učestvuju na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj. 

Zbog bušenja i miniranja terena na dionici magistralnog puta Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub dolazi do povremene obustave saobraćaja od 9.00 do 10.00 i od 14.00 do 17.00 časova. 

Na regionalnom putu Karanovac-Kneževo, na trećem kilometru od Karanovca, u mjestu LJubačevo, zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično. 

Zbog izgradnje vijadukta na regionalnom putu R-405, dionica Stari Majdan 2 – Lamovita, potpuno je obustavljen saobraćaj. 

Na dionicama magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš i Kotor Varoš-Obodnik zbog sanacije gradske vodovodne mreže biće izmijenjen režim saobraćaja. 

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima, na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka dva-Razboj potpuno je obustavljen saobraćaj za sva vozila i preusmjeren na lokalni put kroz selo Brestovo gdje je zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko 15 tona nosivosti. 

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Brčko-Lončari, u naselju Gorice, te izgradnja obilaznice oko Brčkog na magistralnom putu Brčko-Bijeljina, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja. 

Na dionici regionalnog puta Ukrina-Vijaka, u Vijačanima zbog sanacije kolovoza saobraćaj se odvija povremeno jednom trakom, a na regionalnom putu Karanovac-Mitrovići na mjestu klizišta saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom. 

Zbog deminiranja terena na regionalnom putu Sapna-Karakaj-Zvornik u mjestu Zaseok od 8.00 do 16.00 časova biće povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 15 minuta propušatanja. 

Zbog deminiranja terena na dionici magistralnog puta Tuzla-Ugljevik u mjestu Banj Brdo, lokalitet Simina cesta, biće povremeno obustavljan saobraćaj od 8.00 do 16.00 časova. Obustave će trajati 30, a propuštanje saobraćaja 15 minuta. 

Od 8.00 do 16.00 časova, zbog deminerskih radova, aktuelne su privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Teslić-Kotor Varoš, u mjestu Rujevica, i to 30 minuta obustave i 15 minuta propuštanja. 

Zbog deminerskih radova u mjestu Klakari Donji, u opštini Brod, do 16. decembra biće povremenih obustava saobraćaja na dionici magistralnog puta Brodsko Polje/Brusnica radnim danima od 8.00 do 15.00 časova. 

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija je ukupna masa veća od 16 tona. 

U Federaciji BiH snijeg na kolovozu mjestimično usporava odvijanje saobraćaja u višim planinskim predjelima, posebno na pravcima Travnik-Donji Vakuf, Bugojno-Novi Travnik, Gornji Vakuf-Prozor, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Livno-Kupres. 

Povremene obustave saobraćaja zbog minerskih ili deminerskih radova tokom dana aktuelne su na magistralnim putevima Stolac-LJubinje i Tuzla-Ugljevik . 

Na graničnim prelazima Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja radovi na području Hrvatske i dalje traju, pa se vozačima preporučuje da koriste druge granične prelaze. 

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Izvor: Srna

Prethodni članakDanas suvo,hladno i vjetrovito
Naredni članakSrušio se avion sa 72 putnika, među njima cijeli fudbalski tim