Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je nametanje izmjena Krivičnog zakona BiH u vezi sa negiranjem genocida jedna u nizu pogrešnih odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić istakao je da je Valentin Incko uspio da na odlasku digne tenzije u BiH na makismum i dodatno pogorša stanje i ugrozi zajedničku budućnost naroda u BiH.

Komentarišući za Srnu današnju odluku Incka Špirić je ocijenio da će to imati dalekosežne posljedice, ali da treba sačekati da se o svemu izjasne institucije Republike Srpske, posebno Narodna skupština.

– Kako ćemo se ponašati u buduće kao predstavnici Srpske u Sarajevu znaćemo konkretnije nakon zvaničnih reakcija institucija Republike Srpske. U svakom slučaju, ovakvim odlukama visoki predstavnik pokazuje kakav je, koliki i postoji li uopšte suverenitet BiH – rekao je Špirić.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović poručio je da je sada nužno da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav o neprihvatanju današnje odluke Incka bez obzira na posljedice, jer je protivna svim mogućim propisima, međunarodnim i domaćim.

Kuzmanović, koji je profesor ustavnog prava, rekao je da je Inckov putez mimo međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma, koji će, nažalost, unazaditi BiH. On je ocijenio da BiH ulazi u vrlo opasnu zonu nakon odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

 Ujedinjena Srpska smatra da je neophodna zajednička reakcija svih političkih partija nakon poteza Incka.

– Reakcija je potrebna bez obzira na pripadnost vlasti ili opoziciji, ili na razlike u ideološkim stavovima. Neophodno je i učešće široke društvene zajednice, institucija, nevladinih organizacija, Akademije nauka i svih koji se žele pridružiti zajedničkom stavu i odgovoru na satanizaciju srpskog naroda sa pokušajem da se naš narod obilježi prljavim pečatom – navodi se u saopštenju ove stranke.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je odluka odlazaćeg Incka nepotrebna i korak unazad na putu napretka BiH i izlasku iz međunarodnog tutorstva.

Šarović je naveo da se vraćanje “bonskih ovlaštenja” javlja u najgorem mogućem trenutku jer se ovom nametnutom odlukom ulazi u politički nestabilan period, saopšteno je iz SDS-a.

PDP smatra da je potpuno nepotrebna odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”, te da će prouzrokovati politički haos.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS


Prethodni članakČubrilović: Probleme boračkih kategorija rješavati sistemski, bez politizacije
Naredni članak“Narod je izvor suvereniteta, OHR pravno ne postoji”