Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić pozvao je pravosudne institucije BiH da sudiju Senu Uzunović, zbog njene ratne prošlosti, ukolone sa funkcija u pravosudnom sistemu, jer se samo tako može garantovati objektivnost i nepristrasnost u bilo kojem suđenju, a posebno predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.

Ostojić smatra da postavljanje Uzunovićeve za sudiju u postupku protiv predsjednika Dodika predstavlja smišljen čin s ciljem ponižavanja Srpske, njenih građana i boraca Vojske Republike Srpske.

– Ovo je direktna uvreda institucije predsjednika Republike Srpske, građana i boraca VRS, jer je Uzunovićeva tokom rata bila pripadnik takozvane Armije BiH – rekao je Ostojić Srni i istakao da sa funkcija u pravosudnom sistemu treba ukloniti sve koji imaju takvu ratnu prošlost.

On je naveo da je Uzunovićeva tokom rata bila i pomoćnik komandanta za pravne poslove u Petoj brdskoj brigadi takozvane Armije BiH i sudija Okružnog vojnog suda u Mostaru – Odjeljenje Konjic.

Prema njegovim riječima, Uzunovićeva je učestvovala i u procesima protiv lica koja su počinila zločine nad Srbima i Bošnjacima, ali im je sudila samo za ubistvo jednog Bošnjaka, dok su ta lica naknadno osuđena pred Sudom u Hagu za zločine nad Srbima.

– Uzunovićeva sa ovakvom ratnom prošlošću ne može suditi predsjedniku Republike Srpske, a pogotovo ne može biti nepristrasna i objektivna u ovom procesu – zaključio je Ostojić.

U Sudu BiH juče je održano ročište protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela koncept odbrane konstatujući da se optužnicom ruši suverenitet BiH i zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.

Bivši direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je Srni da je Uzunovićeva tokom rata bila pripadnik takozvane Armije BiH i to pomoćnik komandira, te da je nakon toga obavljala pravosudnu funkciju u sudu u Konjicu, što stvara opravdanu sumnju da ne može biti nepristrasna.

Kojić je otkrio da je Republički centar, dok je on bio direktor, dostavio Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH informaciju o sudijama i tužiocima Suda i Tužilaštva BiH koji su obavljali pravosudne funkcije za vrijeme oružanih sukoba u BiH.

Uzunovićeva je od 1998. do 2001. godine za vrijeme mandata premijera Federacije BiH Edhema Bičakčića obavljala poslove zamjenika ministra finansija za pravne i opšte poslove u Ministarstvu finansija, kao i poslove savjetnika za pravna pitanja u Kabinetu zamjenika premijera federalne Vlade.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakNuždić: Uzunović bila aktivni pripadnik tzv. Armije BiH i ne može biti profesionalna i objektivna
Naredni članakU Srbiji uhapšen kineski državljanin koji je pobjegao iz zatvora u Trebinju