Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić smatra da na predstojećem Svesrpskom saboru u Beogradu treba usvojiti jedinstvenu platformu koja će garantovati mir, stabilnost, slobodu i jačanje Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini.

– Definisanje i usvajanje jedinstvene nacionalne agende za budućnost naša je sveta obaveza prema milionima Srba koji su svoje živote dali za slobodu, ali i prema onima koji će nas jednog dana neslijediti ponosni zbog toga što pripadaju junačkoj, slobodarskoj i miroljubivoj srpskoj naciji – rekao je Ostojić Srni.

On je istakao da Svesrpski sabor za rezultat treba da ima postizanje opštedruštvenog konsenzusa o pitanjima koja predstavljaju minimum nacionalnih interesa.

Ostojić je naveo da imperativ nacionalnih interesa mora da bude mir, stabilnost, ekonomski prosperitet, tradicionalne porodične vrijednosti, natalitet, sloga, jedinstvo, međusobno uvažavanje i poštovanje.

– Sloboda mora da se definiše kao najveća vrijednost za srpski narod bez koje je put u budućnost nemoguć – ukazao je Ostojić.

On je naveo da usvojeni zaključci Svesrpskog sabora treba da definišu opšteprihvaćenu platformu koja će dati odgovor kuda i kako Srbija, Republika Srpska i cijeli srpski narod treba da idu.

– Sabor mora da čuje, prihvati i artikuliše ne samo politička, već i mišljenja svih segmenata društva sa akcentom na one koji su državu i slobodu branili svojim životima, delovima tijela i krvlju – istakao je predsjednik BORS-a.

Prema njegovim riječima, obaveza prihvatanja, širenja i promovisanja jedinstvenog nacionalnog narativa proisteklog iz usvojenih zaključaka Sabora mora da bude imperativ za budućnost.

Ostojić je ukazao da političke elite moraju da shvate da su one najodgovornije za opstanak države i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, što nerijetko podrazumijeva dogovor sa drugim političkim subjektima i postizanje opšteg nacionalnog konsenzusa oko određenih pitanja.

Predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić razgovarali su ranije o pripremama za Svesrpski sabor 8. juna, uz poruku da će jedinstvo srpskog naroda biti potvrđeno.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: BiH je američki poligon za vježbanje; Srpska će do kraja mjeseca uputiti sporazum o razdruživanju
Naredni članakNa Svesrpskom saboru biće predstavljena deklaracija koju će usvojiti skupštine Srpske i Srbije (VIDEO)