Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić poručio je da nikad ne smiju biti zaboravljene žrtve zločinačkog NATO bombardovanja Srpske 1995. godine, kao ni ostale srpske žrtve proteklog rata.

– Zemlje članice NATO alijanse su čitav protekli rat, a i prije njega, na sve moguće načine podržavale hrvatsko-bošnjačku stranu, da bi se na kraju rata, kad su vidjeli da Srbi ne mogu biti vojnički pobijeđeni direktno svrstale na hrvatsko-bošnjačku stranu i bombardovale Srbe – rekao je Ostojić Srni.

Ostojić je napomenuo da je ubijanje, nažalost, nastavljeno i nakon rata jer je veliki broj lica, posebno sa područja Srpskog Sarajeva, obolio od posljedica bombardovanja municijom od osiromašenog uranijuma, zbog čega je stvarni broj žrtava NATO bombardovanja srpskog naroda teško utvrditi.

– Nažalost, oni koji su u ratu bombardovali Republiku Srpsku zadržali su i nakon rata aktivan uticaj u pokušajima urušavanja Republike Srpske i njenih institucija, u suđenjima Srbima i progonu srpskih lidera i vojskovođa – istakao je Ostojić.

Ostojić je pozvao omladinu u Republici Srpskoj da ne zaborave žrtve srpskog naroda date u proteklom ratu, da odaju počast stradalima u NATO bombradovanju, da čuva tekovine proteklog rata, a sve političke strukture u Republici Srpskoj da posvete što veću pažnju boračkim kategorijama.

U Republici Srpskoj se 9. septembra obilježava Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja koje su snage Alijanse izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na teritoriji BiH bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

Tokom NATO operacije “Namjerna sila” poginulo je 46, a ranjeno najmanje 98 pripadnika Vojske Republike Srpske, te pet pripadnika radne obaveze, podaci su Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica. U NATO bombardovanju Republike Srpske poginulo je najmanje sedam civila, dok je najmanje 21 civil ranjen.

Snage NATO-a bacile su na Republiku Srpsku ukupno 1.026 bombi, među kojima je 13 krstarećih raketa tipa “tomahavk”, dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

Zvaničan razlog za bombardovanje Republike Srpske bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995. godine, kada je Unprofor bez dokaza odmah za to optužio Vojsku Republike Srpske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Srpska domaćin velikanima evropske košarke
Naredni članakDanas isplata penzije za avgust