Anđelina Ošap Gaćanović, srpski član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH je kritikovala gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić navodeći da istorijski ne postoji bosanskohercegovačko kulturno nasljeđe.

Postavljanje statue kralja Tvrtka Kotromanića u Sarajevu pod imenom “bosanski” kralj je nezakonit i antidejtonski postupak gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić jer nije poštovala odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, koja je institucija BiH – rekla je Ošap Gaćanović gostujući u Јutarnjem programu RTRS-a.

Ona je napomenula da se unazad godinu dana kroz javnost provlači ideja o postavljanju statue kralju Tvrtku, ali da se u medijima spominjalo da je tu sporna lokacija.

– Govorilo se i tome kako sam ja izjavila da je kralj Tvrtko srspki kralj i da zato ne dozvoljavam postavljanje statue. Međutim, kralj Tvrtko jeste srpski kralj i to je istorijska činjenica jer se on sam prozvao kraljem Srba, Bosne, Primorja i zapadnih strana – ističe Ošap Gaćanović.

Ošap Gaćanović ističe da je Komisija osnovana Dejtonskim sporazumom i da štiti nacionalne spomenike svih naroda koji žive u BiH, a prije tri godine je donesena odluka o zaštiti šireg gradskog područja Sarajeva u kojoj je navedeno da sve intervencije moraju imati odobrenje Komisije.

– Prije godinu dana grad Sarajevo se obratilo Komisiji sa projektom postavljanja statue iza zgrade Predsjedništva i ja sam tada kao član iz Republike Srpske smatrala da se ona ne može u takvom obliku postaviti i da to postavlja jednu političku poruku i ideološku otimačinu identiteta jedne istorijske ličnosti – kaže.

Ona ističe da je zaista neprimjereno kralja Tvrtka nazivati bosanskim kraljem i da ukoliko se želi jednom statuom veličati kralj onda treba i da piše njegova prava titula.

– Posao Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika je da zaštiti istorijsko nasljeđe svih naroda u BiH, a ova odluka o postavljanju statue nije išla u tom pravcu, već u pravcu otimanja jednom narodu u korist drugog. Ta predstava je, na žalost, izvedena nezakonitim načinom potpuno suprotno odlukom Komisije – istakla je Ošap Gaćanović.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakSrpska bogatija za 20 beba; U Doboju na svijet došao jedan mališan
Naredni članakZlatni septembar – mjesec podrške djeci oboljeloj od raka