Kada nam se ukaže prilika za slobodno vrijeme, često ga provedemo tako što gledamo televiziju, pustimo film ili omiljenu seriju.

Nije naodmet da promijenimo taj obrazac ponašanja i da počnemo da radimo na sebi, konkretno korisne stvari. Zašto ne biste počeli da učite nešto novo? Zašto se ne biste oprobali u nekim aktivnostima koje mogu da vam donesu blagodeti, a ujedno i da vas umire, posebno ako ste imali stresan dan?

U nastavku se nalaze savjeti kojih 10 hobija možete da počnete da upražnjavate i ujedno da smanjite anksioznost. Ne morate da uvodite svih 10 aktivnosti, dovoljna je i jedna, a ovo su neki predlozi, piše “Amosuir.com”.

1. Pišite

Namjerno smo stavili ovaj hobi na prvo mesto jer je topla preporuka svima. Svaka osoba koja pati od anksioznosti može da pokuša da piše, pa iako nije vješta u tome, vremenom će možda postati sve bolja. Svakim danom će natjerati sebe da posveti makar nekoliko minuta ovoj aktivnosti.

Pišite svoje misli, ideje ili jednostavno počnite da pišete dnevnik. Podsjetite se tinejdžerskih dana.

2. Slušajte umirujuću muziku

Redovno slušanje umirujuće muzike može biti veoma efikasan način da se brzo smirite i ublažite simptome anksioznosti, zaključila je jedna studija iz 2017. godine.

Slušanje muzike je povezano sa smanjenim nivoom anksioznosti i uznemirenosti i mnogima je jedan od omiljenih hobija. Vrlo brzo, kada uronite u svijet muzike, shvatićete da ste se smirili.

3. Čitanje osnažujućih knjiga

Studija iz 2009. na Univerzitetu u Saseksu pokazala je da čitanje može smanjiti stres do 68 odsto, tako da je ovo veoma efikasan hobi za ljude koji pate od stresa i anksioznosti.

Čitanje motivacionih knjiga pomoći će vam da se lakše izvučete iz anksioznosti.

4. Šetajte

Biti fizički aktivan od suštinskog je značaja za upravljanje anksioznošću jer vježbanje stimuliše oslobađanje endorfina, hormona zbog kojeg se osjećamo dobro. Osim toga, pomaže u oslobađanju viška energije, koja bi vas, ako se ne oslobodi, učinio još nervoznijim.

5. Povežite se sa životinjama

Igranje i maženje sa životinjima sjajan je hobi za umanjenje anksioznosti. Nabavite kućnog ljubimca, ali nije to jedino neophodno da bi se kod vas probudio osećaj povezanosti sa njima.

Da li ste razmislili o volontiranju?

6. Zanjišite kukovima

Možda zvuči glupo, ali ples u kući ili stanu kada vas niko ne gleda je još jedan odličan hobi za oslobađanje napetosti i anksioznosti. Pustite omiljene pesme i zaplešite u njihovom ritmu.

7. Stvarajte čaroliju u kuhinji

Zdrava ishrana je neophodna za smanjenje i upravljanje anksioznošću. Ali kada počnemo da se hranimo zdravo, može biti teško da se držimo toga jer ne znamo kako da napravimo ukusna jela koja su zdrava, a takođe često ne znamo šta da jedemo.

Krenite u avanturu i počnite da tražite zdrave recepte, pa i eksperimentišite u kuhinji, što da ne? To vam može doneti pozitivne promene u nivoima anksioznosti.

8. Podjetinjite i bojite

Bojenje za odrasle smanjuje simptome depresije i anksioznost. Ove aktivnosti su izuzetno opuštajuće i zabavne, a takođe i odličan način da svaki dan pomalo napravite nešto novo i budete ponosni na sebe.

Foto: Unsplash

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakSvi browseri imaju ozbiljan bezbjednosni problem
Naredni članakPet razloga zbog kojih je važno skinuti nakit prije odlaska u krevet