Predsjedništvo Organizacije starješina Vojske Republike Srpske dalo je danas punu podršku svim naporima za očuvanje imovine i institucija Srpske, posebno institucije predsjednika Republike Srpske u antidejtonskom i antiustavnom postupku pred Sudom BiH.

Predsjedništvo Organizacije je najoštrije osudilo i odbacilo prijetnje “nepostojećeg visokog predstavnika Kristijana Šmita u vezi sa proslavom 9. januara, Dana Republike Srpske, koji će se i ove, ali, i svih narednih godina slaviti još snažnije i dostojanstvenije”, a čemu će svoj doprinos dati i Organizacija starješina.

Na sjednici u Banjaluci još jednom je potvrđena Platforma za djelovanje Organizacije starješina VRS, kojom se daje podrška radu institucija Srpske u vezi sa neustavnim djelovanjem Ustavnog suda BiH, OHR i stranih ambasada u BiH, koji, kako je navedeno, rade na potpunoj devastaciji Republike Srpske, pokušavajući joj oduzeti ono što vijekovima pripada srpskom narodu na ovim prostorima /imovina, institucije, sloboda/.

Iz te organizacije daju punu podršku predsjedniku Republike Srpske u montiranom političkom, nepravnom sudskom procesu, koji je, u osnovi, usmjeren na rušenje Republike Srpske i njenih institucija.

U Platformi se naglašava da je potrebno svim pravnim, ali, i političkim sredstvima spriječiti donošenje i izvršenje bilo kakve odluke, koja bi mogla imati štetne posljedice po Republiku Srpsku i interese srpskog naroda.

– S obzirom na sve češće prijetnje upotrebom oružane sile BiH na Republiku Srpsku /Helez i drugi/, institucije Republike Srpske trebaju preispitati prenošenje sistema odbrane na nivo BiH – ističe se u Platformi.

Iz Organizacije dodaju da to treba učiniti imajući u vidu činjenicu da je Aneksom 1A Dejtonskog mirovnog sporazuma – Vojni aspekti mirovnog rješenja, propisano da “nijedan entitet ne smije prijetiti ili upotrijebiti silu protiv drugog entiteta, a ni pod kakvim okolnostima oružane snage jednog entiteta ne smiju ulaziti na teritoriju drugog entiteta ili boraviti na njemu bez saglasnosti vlade tog drugog entiteta i Predsjedništva BiH”.

Ustav BiH ne predviđa “oružane snage BiH”, a odbrana i vojska su u nadležnosti entiteta, napominje se u Platformi.

U Organizaciji starješina smatraju da je potrebno preispitati dosadašnje strategijsko opredjeljenje za članstvo u EU, imajući u vidu činjenice da većina članica Unije i godinama nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma intenzivno radi na rušenju Republike Srpske.

U Platformi se dodaje da oni to rade “podrškom `stranom` faktoru u BiH /OHR, strane sudije u Ustavnom sudu BiH, neke strane ambasade i drugi”, prestankom finansiranja ranije ugovorenih projekata i uvođenjem sankcija najvišim rukovodiocima i predstavnicima srpskog naroda, čime je izvjesnost za članstvo BiH i Republike Srpske u EU smanjena na najnižu moguću mjeru”.

– Potrebno je detaljno analizirati stanja na svjetskoj sceni i razmotriti mogućnost podnošenja zahtjeva BiH, a ako to drugi u BiH ne žele, onda Republike Srpske, za članstvo u drugim međunarodnim organizacijama i asocijacijama, prije svih u BRIKS-u, za čije članstvo svakodnevno konkuriše sve veći broj zemalja iz sfere demokratskog svijeta – navedeno je u Platformi.

Iz Organizacije starješina su dodali da bi se na taj način “eliminisala ili smanjila opasnost od daljnjih neokolonijalističkih nasrtaja na Republiku Srpsku”.

– U procesima nastanka novog svjetskog poretka, Republika Srpska i srpski narod moraju prepoznati i iskoristiti mogućnosti novog pozicioniranja na domaćoj i međunarodnoj sceni i u tom pravcu kreirati i realizovati intenzivnu diplomatsku aktivnost, kojom će se istina o Republici Srpskoj i srpskom narodu prenijeti i prijateljima i neprijateljima Republike Srpske i srpskog naroda – ocjenjuje se u Platformi.

Organizacija sttarješina VRS očekuje od institucija sistema vlasti u Republici Srpskoj da intenzivira “praksu proaktivnog djelovanja u procesu demokratskog uređenja međusobnih odnosa u BiH”, dodajući da demokratski dijalog tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH mora postati jedini mogući način uređenja međusobnih odnosa.

U Platformi se predlaže stvaranje jedinstvenog fronta patriotskih snaga Republike Srpske, čiji bi osnovni zadatak bio jačanje patriotizma, njegovanje slobodarskih tradicija i ljubavi prema Republici Srpskoj, jer se, kako je navedeno, Srpska može efikasno braniti patriotizmom i ljubavi, koji moraju biti njegovani i razvijani u svim sferama društva, a posebno kroz sistem vaspitanja i obrazovanja od predškolskog do visokog obrazovanja.

Organizacija starješina navodi u saopštenju da je spremna, uz saglasnost i konsenzus relevantnih faktora u Republici Srpskoj, da kreira i realizovati projekat jedinstvenog fronta patriotskih snaga Republike Srpske.

Na sjednici Predsjedništva Organizacije starješina jednoglasno su usvojeni nacrti plana rada i finansijskog plana za 2024. godinu, koji se upućuju u javnu raspravu u Organizaciji, koja će trajati do kraja februara 2024. godine, nakon čega će biti razmatrani u formi prijedloga za razmatranje na redovnoj godišnjoj skupštini, čije održavanje je planirano 5. aprila naredne godine.

Na današnjoj sjednici vođena je i rasprava o izvještaju o radu u prethodnom paeriodu, te om prijedlozima za dodjelu javnih priznanja, prizvođenja i unapređenja u počasni čin, dodaje se u saopštenju.

Foto: ostavrs.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Ove godine oduzeto više od 5.000 petardi i 11 vatrometa (FOTO)
Naredni članakGRANIČNI PRELAZI: Pojačana frekvencija u Gradišci, Donjoj Gradini, Velikoj Kladuši i Brodu