Skupština Organizacije straješina Vojske Republike Srpske usvojila je Platformu u kojoj se predlaže stvaranje jedinstvenog fronta patriotskih snaga s ciljem jačanja patriotizma, njegovanja slobodarskih tradicija i ljubavi prema Srpskoj, te ukazano da republičke institucije preispitaju prenos sistema odbrane na nivo BiH.

– Daju punu podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u montiranom političkom, nepravnom sudskom procesu, koji je, u osnovi, usmjeren na rušenje Srpske i njenih institucija, ali, i svim drugim nosiocima vlasti i građanima koji se nalaze ili nađu u stanju potrebe za efikasnom zaštitom – odlučeno je danas u Banjaluci nakon Skupštine Organizacije starješina VRS.

Potrebno je svim pravnim i političkim sredstvima spriječiti donošenje i izvršenje bilo kakve odluke koja bi mogla imati štetne posljedice po Republiku Srpsku i interese srpskog naroda, što se posebno odnosi na najavljenu rezoluciju o Srebrenici, za koju lobiraju Bošnjaci u Generalnoj skupštini UN.

U slučaju da rezolucija bude usvojena, starješine VRS smatraju da treba pronaći adekvatan odgovor kako iz iste ne bi proistekle štetne posljedice po interese Srpske i srpskog naroda, ukazano je u usvojenoj platformi.

Zbog sve češćih prijetnji upotrebom oružane sile BiH na Republiku Srpsku, institucije Republike Srpske treba da preispitaju prenošenje sistema odbrane na nivo BiH.

Pri tome treba imati u vidu činjenicu da je Aneksom 1A Dejtonskog mirovnog sporazuma – Vojni aspekti mirovnog rješenja, propisano da nijedan entitet ne smije prijetiti ili upotrijebiti silu protiv drugog entiteta, ni pod kakvim okolnostima oružane snage jednog entiteta ne smiju ulaziti na teritoriju drugog entiteta ili boraviti na njemu bez saglasnosti vlade tog drugog entiteta i Predsjedništva BiH.

U Platformi se podsjeća da Ustav BiH ne predviđa “oružane snage BiH”, jer su odbrana i vojska u nadležnosti entiteta.

Radi efikasne zaštite Republike Srpske i srpskog naroda, na ustavnoj osnovi i u zakonom predviđenom postupku pristupiti donošenju zakona o odbrani i zakona o obavještajno-bezbjednosnoj agenciji Republike Srpske, dodaje se u platformi.

Kako se navodi u ovom dokumentu, Organizacija straješina VRS je spremna, uz saglasnost i konsenzus relevantnih faktora u Republici Srpskoj, kreirati i realizovati projekat jedinstvenog fronta patriotskih snaga Republike Srpske.

Republika Srpska može se efikasno braniti patriotizmom i ljubavi, koji moraju biti njegovani i razvijani u svim sferama društva, posebno kroz sistem vaspitanja i obrazovanja od predškolskog do visokog obrazovanja, istaknuto je u dokumentu.

U procesima nastanka novog svjetskog poretka, Republika Srpska i srpski narod moraju prepoznati i iskoristiti mogućnosti novog pozicioniranja na domaćoj i međunarodnoj sceni i u tom pravcu kreirati i realizovati intenzivnu diplomatsku aktivnost prenošenjem istine o Srpskoj i srpskom narodu.

Potrebno je detaljno preispitati i po potrebi redefinisati dosadašnje stavove i principe u procesu otpočinjanja pregovora o pristupanju EU.

Pri tome, kako se dodaje, treba imati u vidu činjenice da većina članica EU godinama nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma intenzivno radi na rušenju Republike Srpske kroz podršku stranom faktoru u BiH, OHR-a, strane sudije u Ustavnom sudu BiH, neke strane ambasade i drugi.

Takođem, potrebno je izvršiti detaljnu analizu stanja na svjetskoj sceni i razmotriti mogućnost podnošenja zahtjeva od BiH, a ako to drugi ne žele, onda od strane Republike Srpske za članstvo u drugim međunarodnim organizacijama i asocijacijama, prije svih u BRIKS-u.

Time bi se eliminisala ili smanjila opasnost od daljih neokolonijalističkih nasrtaja na Republiku Srpsku.

Foto: ostavrs.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakBukejlović: Planirano donošenje i sprovođenje izbornog zakona
Naredni članakVRIJEME: Sutra umjereno do pretežno oblačno, temperatura do 28 stepeni