Organizacija starješina Vojske Republike Srpske najoštrije osuđuje i protivi se obilježavanju 1. marta – kako kažu, nelegalnog i nepostojećeg “praznika” bilo gdje na teritoriji Republike Srpske.

– Nedopustivo je da se taj dan obilježava u prostorijama lokalne smouprave – Skupštine opštine Kozarska Dubica. Obilježavanje 1. marta je sramotno i ne doprinosi pomirenju i jačanju međusobnog povjerenja, već samo može da vodi u daljnju destabilizaciju stanja u BiH i nove podjele – ističu iz Udruženja.

Podsjećaju da je 29. februara i 1. marta 1992. godine, bez srpskog naroda i njegovog učešća na nelegalnom i neustavnom referendumu u tadašnjoj BiH, donesena je odluka o proglašenju nezavisnosti i otcjepljenju BiH od tadašnje SFRЈ.

– 1. marta 1992. godine u Sarajevu je ubijen srpski svat Nikola Gardović, što je i povod za početak građanskog rata u BiH, te srpski narod taj datum smatra kao dan početka tragičnog sukoba u kojem su stradali pripadnici sva tri naroda i čije posljedice su i danas katastrofalne – navode oni.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske smatra da se, u BiH, treba okrenuti dogovoru tri konstitutivna naroda o budućnosti BiH, a ne neprestano prizivati duhove prošlosti i širiti ratnohuškačke priče.

Organizacija starješina vojske Republike Srpske poziva nosioce vlasti na svim nivoima u Republici Srpskoj da ne dozvole obilježavanje tzv. “dana nezavisnosti” u službenim prostorijama i prostoru institucija vlasti u Republici Srpskoj.

Udruženje veterana Krajine 1992.-95. iz Prijedora organizuje dana 02. marta 2023. godine, u velikoj sali SO-e Kozarska Dubica, svečanu Akademiju povodom 1. marta – nepostojećeg Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Foto: ostavrs.org

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Čestitke povodom 1. marta – čista provokacija
Naredni članakKošarac: Prvi mart nije praznik već tužno sjećanje na dan stradanja Srba u Sarajevu